ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα-Λινού: Όλες τις γιορτές να τις περάσουμε με μια οικογένεια

Χριστούγεννα-Λινού: Όλες τις γιορτές να τις περάσουμε με μια οικογένεια

Χριστούγεννα: «Να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας» η έκκληση της Αθηνάς Λινού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι «δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες».

Τόνισε, δε, ότι «περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας».

Ειδικά για τις γιορτές των Χριστουγέννων και την υπενθύμιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα επιτρέπονται συναθροίσεις έως 9 ατόμων η κυρία Λινού σημείωσε ότι «αυτό που δεν ακούστηκε είναι ότι αυτά τα 9 άτομα θα πρέπει να είναι τα ίδια άτομα που θα κάνουμε γιορτές, όλες τις ημέρες. Πρέπει να είναι οι ίδιοι ώστε να μην έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, γιατί έτσι τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε».

Να γίνουν περισσότερα τεστ

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ τόνισε, ακόμα, την ανάγκη να γίνονται περισσότερα τεστ «για να δούμε τους κινδύνους».

«Και στη νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο ακούγεται ότι δεν έχουν κρούσματα, αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, να εκπροσωπηθούν και αυτές οι περιοχές για να δούμε τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση εκεί. Και στην Αττική, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα τεστ, και καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, για να διατηρήσουμε μια ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές» είπε χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποίησε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αμερικής όπου, όπως σημείωσε, «μετά τη γιορτή Ευχαριστιών έχουν αύξηση στα κρούσματα, και υπάρχουν προτροπές ώστε ο κόσμος να μάθει πώς να πει όχι σε μια οικογενειακή συγκέντρωση».

Για κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα των κομμωτηρίων και του λιανεμπορίου, η κυρία Λινού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει. Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κ. Λινού.

«Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο», κατέληξε η κυρία Λινού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Το μήνυμα Μητσοτάκη, οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς και τα νούμερα που δεν πέφτουν