ΕΛΛΑΔΑ

Είναι υπεράνω του νόμου οι αφίσες;

Είναι υπεράνω του νόμου οι αφίσες;

Λαϊκοί τραγουδιστές και πολιτικοί συνεχίζουν να διαφημίζονται, παράνομα, στις κολώνες και τις γέφυρες των δρόμων μας.

Εκτός από παρανομία, η ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση αποτελεί και ένδειξη κακογουστιάς. Σε καμμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δε θα συναντήσει κανείς το φαινόμενο των δρόμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει κολώνα, φανάρι, γέφυρα που να μην έχει καταληφθεί από αφίσες οι οποίες καλούν τον κόσμο σε κέντρα διασκέδασης, εκθέσεις και κάθε είδους events...

Σα να μην έφταναν αυτά, σε λίγο θα έχουμε εκλογές και οι κολώνες θα γεμίσουν με τις παράνομες αφίσες των κομμάτων και των υποψηφίων. Όλοι αυτοί που μας έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση και που, ειδικά στο θέμα που εξετάζουμε σήμερα, δεν έχουν κάνει τίποτε για να επιβάλλουν το νόμο, θα τον παραβιάσουν και οι ίδιοι με τις φωτογραφίες τους και «πιασάρικα» σλόγκαν που θα μας καλούν να τους ψηφίσουμε. Είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες, ειδικά για μια τόσο δύσκολη εποχή, να βρισκόμασε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους φαινόμενα που όχι μόνο αγνοούν το νόμο, αλλά προσβάλλουν και την αισθητική και τη νοημοσύνη μας.

Σε καμμία περίπτωση δεν υπονοούμε ότι τα κέντρα διασκεδάσεως, οι πολιτικοί και τα κάθε είδους events δεν έχουν δικαίωμα να διαφημίσουν το «προϊόν» τους. Αλλά υπάρχουν νόμιμοι τρόποι για να γίνει αυτό. Σίγουρα, αυτός που παρέχει το καλύτερο value for money είναι το Internet, με τη δυνατότητα που προσφέρει για στοχευμένη διαφήμιση. Για εκείνους που προτιμούν το outdoor, βεβαίως, υπάρχουν και οι νόμιμοι χώροι υπαίθριας διαφήμισης. Από τους οποίους το Δημόσιο εισπράττει σημαντικά έσοδα, έσοδα τα οποία δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Ένας λόγος παραπάνω για να επέμβει επιτέλους η Πολιτεία και να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι όλες οι κολώνες αποτελούν στην ουσία δική της υπηρεσία. Ανήκουν στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τον ΗΛΠΑΠ. Κι όμως το κράτος δεν απολαμβάνει κάποιο έσοδο για την «υπηρεσία» που παρέχει στους διάφορους επιτήδειους. Ή μήπως κάποιοι λαμβάνουν και δεν πρόκειται απλώς περί αδιαφορίας;

Και, ασφαλώς, η παραβίαση των νόμων δεν σημαίνει μόνο πρόστιμα και κυρώσεις. Σημαίνει και ότι ο παραβάτης πρέπει να οδηγείται στο αυτόφωτο. Ας επέμβει κάποια φορά η Δικαιοσύνη. Ήλθε η ώρα να σεβαστούμε τους νόμους. Η Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά της. Δε μπορούμε πια να ανεχόμαστε τόσο εξόφθαλμες παρανομίες, ειδικά όταν υπάρχουν απλές και οικονομικές εναλλακτικές λύσεις.