ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Στις 21/12 η συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην Ευρώπη

Κορονοϊός: Στις 21/12 η συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην Ευρώπη

Εμβολίου κορονοϊού: Αρχικά η συνεδρίαση είχε ορισθεί για τις 29 Δεκεμβρίου και αργότερα υπήρξαν πληροφορίες για τις 23 - Επιταχύνονται οι διαδικασίες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι οι ειδικοί εργάζονται εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες για να αξιολογήσουν τα δεδομένα που υπέβαλαν BioΝTech και Pfizer, στο πλαίσιο της αίτησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Πρόεδρος Κομισιόν: «Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πιθανόν να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων EMA να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την 21η Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου για το θέμα της έγκρισης του εμβολίου, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με το Reuters o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency) αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο στις 23 Δεκεμβρίου.

Η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλείται για την πληροφορία αυτή πηγές από την κυβέρνηση της Γερμανίας αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H πρώτη ανακοίνωση του EMA στις αρχές Δεκεμβρίου έκανε λόγο για συνεδρίαση στις 29 Δεκεμβρίου προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για το συγκεκριμένο εμβόλιο ενώ για το εμβόλιο της Moderna ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός κάνει λόγο για έγκριση στις 12 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα η Bild είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι το Βερολίνο ασκεί πίεση στον αρμόδιο εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου για την Covid-19 την ώρα που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήδη άρχισαν να προχωρούν σε ανοσοποίηση.

«Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν» τόνιζε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο από την επιτάχυνση της διαδικασίας «κρίνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει δράση».

To εμβόλιο των Pfizer και Biontech είναι αυτό που περιμένει πρώτο και η Ελλάδα με τις προετοιμασίες να προχωρούν καθώς εστάλη στα 1.088 εμβολιαστικά κέντρα το εγχείριδιο των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο η όλη διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα βρήκαν Εκκλησία - κυβέρνηση: Ανοίγουν οι ναοί υπό προϋποθέσεις - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις