ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο Pfizer: Θέμα ημερών η έγκριση - Αντίστροφη μέτρηση για την παραλαβή των πρώτων δόσεων

Εμβόλιο Pfizer: Θέμα ημερών η έγκριση - Αντίστροφη μέτρηση για την παραλαβή των πρώτων δόσεων
AP PHOTOS

Καταιγιστικές οι εξελίξεις, εν αναμονή της έλευσης των εμβολίων στην χώρα μας. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα ενόψει της έγκρισης του εμβολίου της Pfizer και παραλαβής των πρώτων δόσεων, προαναγγέλλοντας την έναρξη της διαδικασίας καταγραφής των υγειονομικών, που θέλουν να εμβολιαστούν.

Ο κ. Κικίλιας, στην χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, επανέλαβε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι στη διαδικασία να εγκριθεί τις επόμενες μέρες και θα διατεθεί τις ίδιες ημερομηνίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών. Ανάφερε ότι αυτό θα γίνει με διαφάνεια, καθαρότητα, των στοιχείων, έγκυρη ενημέρωση, επιστημονικές αναλύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό.

Επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο, αλλά πολλά εμβόλια, αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη σε προσυμφωνίες αγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κοινής προμήθειας στα κράτη-μέλη. Σύντομα έγκριση από τον ΕΜΑ θα πάρουν άλλα δύο εμβόλια μετά από αυτό της Pfizer και άρα οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς, τόνισε ο υπουργός. Προσέθεσε ότι σταδιακά η προμήθεια των εμβολίων θα αυξάνεται και η βεντάλια θα ανοίγει, δίνοντας την δυνατότητα με πολλά εμβόλια να εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι.

Θα τηρηθεί επακριβώς ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει ως χώρα και θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας. Ο υπουργός συνέστησε ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, όχι fake news και όχι βιασύνη.

Ανακοίνωσε ότι από σήμερα το πρωί, το υπουργείο Υγείας θα επικοινωνήσει από τις 9:00 έως τις 16:00 με τους διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, διευθυντές νοσηλευτικής και ιατρικής υπηρεσίας, όπως και γιατρούς από τις 7 ΥΠΕ και όλες τις δομές υγείας της χώρας, καθότι ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

Ανέφερε ότι συμβολικά στην αρχή θα εμβολιαστούν επιφανείς προσωπικότητες, οι πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι που θα εμβολιαστούν στην αρχή, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού.

Σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταφορά και τη φύλαξη του εμβολίου

Συναγερμός επικρατεί στην αστυνομία για τη φύλαξη των αποθεματων των εμβολίων και έτσι δημιουργήθηκε ένα γιγαντιαίο σχέδιο μεταφοράς, περιφρούρησης και ασφάλειας εκπονείται από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τον Στρατό, το οποίο θα πλαισιώσει την επιχείρηση «Ελευθερία», που αφορά τον εμβολιασμό των Ελλήνων κατά του κορονοϊού.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη χώρα μας για την έναρξη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, όπως ονομάστηκε η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πιθανόν να ξεκινήσουν ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του OPEN, οι προαναφερόμενες υπηρεσίες θα συνεργαστούν προκειμένου η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ το στρατηγείο της επιχείρησης έχει ήδη στηθεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, 3.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για την επιχείρηση μεταφοράς και φύλαξης των δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αρχικά τα σημεία φύλαξης του εμβολίου θα είναι επτά, τα οποία στην πορεία θα διπλασιαστούν και θα ανέλθουν σε 14.

Σίγουρα θα είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες περιοχές. Οι χώροι θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, ενώ κατά τη μεταφορά τους θα ακολουθεί αυτοκινητοπομπή.

Πέτσας: Το καλό και το κακό σενάριο

Την καλή και την κακή πλευρά της έλευσης των πρώτων εμβολίων στην Ελλάδα παρουσίασε χθες, σε συνέντευξή του, ο Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση του εμβολίου κορονοϊού της Pfizer, «αυτό έχει μια καλή και μια κακή διάσταση».

Αυτή η διττή απάντηση του κ. Πέτσα, έφερε στο προσκήνιο αρχικά την καλή διάσταση, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η έγκριση για το πρώτο εμβόλιο θα υπάρξει «πριν να φύγει η χρονιά». Από την άλλη όμως, το κακό επακόλουθο, είναι ότι όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα εμβόλια.

Συγκεκριμένα τα εμβόλια για τον σχεδιασμό του μηνός Ιανουαρίου «θα είναι κατά 40% λιγότερα» είπε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος επίσης, στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM, σε έναν πιο συγκεκριμένο αριθμό, ο κ. Πέτσας απάντησε «καταλαβαίνω ότι θα είναι ένα νούμερο λίγο πάνω από 300.000».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον πρώτο μήνα του 2021 θα εμβολιαστούν 150.000 άνθρωποι στην Ελλάδα.

«Το θέμα είναι εμείς να εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο το σχέδιό μας για την προτεραιοποίηση, τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα εμβολιαστικά κέντρα» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Εν συνεχεία υπογράμμισε πως «το κρίσιμο είναι η διανομή, αυτό θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του σχεδίου».

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα υποστηρίζοντας ότι είναι βέβαιο πως οι μάσκες οι αποστάσεις και όλα τα άλλα μέτρα ασφαλείας δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν για αρκετούς μήνες μέσα στο 2021.

Προανήγγειλε, δε, σκληρότερα μέτρα σε περιφερειακές ενότητες όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει και ολικό lockdown.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.