ΕΛΛΑΔΑ

Ληστεία-σοκ στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Ληστεία-σοκ στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Λίγες εβδομάδες μετά το «άδειασμα» στην Εθνική Πινακοθήκη, άλλος ένας χώρος πολιτισμού έγινε στόχος διαρρηκτών.

Νωρίς σήμερα το πρωί, άγνωστοι εισέβαλαν στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων, και αφού ακινητοποίησαν τη φύλακα αφαίρεσαν τουλάχιστον 65 αρχαία αντικείμενα μικρού μεγέθους (από αγαλματίδια, μέχρι δαχτυλίδια).

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα για τον εντοπισμό τους.

Τη στιγμή που η φύλακας άνοιγε το μουσείο, στις 07:33 το πρωί, δυο άτομα την ακινητοποίησαν και υπό την απειλή όπλου την έδεσαν.

Ακολούθως έσπασαν με σφυρί τις προθήκες και άρπαξαν τα αρχαία αντικείμενα! Η υπάλληλος κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει την αστυνομία, στην οποία ανέφερε ότι οι δράστες φορούσαν κουκούλες και ότι ο ένας εκ των δύο δεν μιλούσε καλά ελληνικά.

ilia

Ο συγκλονιστικός διάλογος ληστών και φύλακα

Ληστής – Που Βρίσκονται τα Χρυσά Στεφάνια και η συλλογή με τα γραμματόσημα;

48χρονη φύλακας – Δεν υπάρχουν εδώ αυτά...
Ληστής – Σε πόση ώρα έρχεται ο άλλος υπάλληλος ;
48χρονη φύλακας – Σε περίπου δέκα λεπτά...

Τι είπαν οι ληστές στην φύλακα πριν φύγουν:

Ληστής – Μην μιλάς καθόλου, το κάνουμε για το καλό όλων μας, θα σου δώσουμε και εσένα κάτι...
48χρονη φύλακας – Δεν θέλω τίποτα...

Ληστεία κατά παραγγελία;

Οι κουκουλοφόροι, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, βασάνισαν τραβώντας τα μαλλιά της 47χρονης φύλακα προκειμένου να τους πει που φυλάσσονταν συγκεκριμένα αρχαία εκθέματα. Οι δράστες ζητούσαν επίμονα από την γυναίκα να τους υποδείξει που βρίσκονταν τα πολύτιμα χρυσά στέφανα αλλά και μια συλλογή γραμματοσήμων.

Γεγονός που ενισχύει την υποψία ότι πρόκειται για ληστεία κατά παραγγελία!

Οι άγνωστοι τελικά, χάρη στη σθεναρή αντίσταση της φύλακα, έφυγαν αρπάζοντας τα 68 από τα 460 περίπου εκθέματα χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται αυτά για τα οποία αναζητούσαν.

Για το συμβάν, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας. Ήδη στον εντοπισμό των δραστών συμμετέχει ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας τόσο από την Πελοπόννησο όσο και από την Αττική. Στην Ηλεία σπεύδει και κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής.

Ισχυρή αστυνομική επιχείρηση

Η ΓΑΔΑ για την πρωτοφανή αυτή ληστεία εξέδωσε το παρακάτω ανακοινωθέν

«Αμέσως μετά τη σημερινή πρωινή καταγγελία σχετικά με την αφαίρεση αρχαίων αντικειμένων από τις προθήκες του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου (Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων) στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, ανακοινώνεται ότι άμεσα κινητοποιήθηκαν οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων Αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ευρύτερος χώρος που συνέβη η αφαίρεση των αρχαίων αντικειμένων έχει αποκλεισθεί περιμετρικά από αστυνομικές δυνάμεις και διενεργούνται εκτεταμένες αστυνομικές αναζητήσεις και έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών.

Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, άγνωστοι, σήμερα το πρωί, περίπου στις 07.34, ακινητοποίησαν τη φύλακα του Μουσείου και αφαίρεσαν από προθήκες χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου»

Το μουσείο είναι αποκλεισμένο απο τις αστυνομικές δυνάμεις και αναμένεται ειδική μονάδα η οποία θα ψάξει για αποτυπώματα και για γενετικό υλικό των δραστών.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι είχε πει πριν από τρείς μήνες η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Γεωργία Χατζή

Πηγή βίντεο: patrisnews.com

Πηγή φωτογραφίας: ilialive.gr