Η «μάχη» με τον κορονοϊό θα δοθεί στα οικογενειακά τραπέζια – Οι προειδοποιήσεις για τα ρεβεγιόν

Ελένη Κολιοφούτη

Unsplash

Έξι μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι ειδικοί εντείνουν τις προειδοποιήσεις για πίστη τήρηση των μέτρων τις γιορτές, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ανατρέψουμε τα κεκτημένα των έξι εβδομάδων lockdown.

Ο μειωμένος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, που άρχισε να καταγράφεται στην χώρα μας, είναι κάτι που γεννά αισιοδοξία, ωστόσο οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι λοιμωξιολόγοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, υπογραμμίζοντας ότι οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό.

Οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, σημειώνουν.

Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν

Την ανησυχία του για τις συμπεριφορές στις γιορτές εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, και τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο αριθμός των 9 ατόμων στο σπίτι για ρεβεγιόν. «Είναι τετελεσμένο γεγονός».

Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε στις κόκκινες περιοχές όπως την Δ. Αττική να είναι το λιγότερο δυνατόν τα άτομα.

Ο κ. Γώγος μεταξύ άλλων εξήγησε τι σημαίνει η λέξη ρεβεγιόν λέγοντας ότι προέρχεται από μια λατινική λέξη και σημαίνει δυνατός ενώ περιλαμβάνει μέσα την έννοια του ξενυχτιού καταλήγοντας πως δεν λόγω αυτού δεν υπάρχει ρεβεγιόν, υπάρχει μια μεσημεριανή συνάντηση – μεσημεριανό τραπέζι και όχι ολονυχτία.

«Λίγα άτομα το μεσημέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που τους ξέρουμε. Στα σπίτια μας πρέπει να έχουμε οι ίδιοι την ευαισθησία για την τήρηση των μέτρων δεν μπορούμε να έχουμε έξω από κάθε πόρτα και έναν αστυνομικό» επεσήμανε ο καθηγητής.

«Μέχρι 20 Γενάρη καλό είναι να μείνουμε μέσα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναζωπύρωσης την περίοδο μετά τις γιορτές.

«Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε πως μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουμε μέτρα προστασίας και πως τα μέτρα και το εμβόλιο είναι καλός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέκλεισε, για άλλη μια φορά, την πιθανότητα αλλαγής στο ωράριο κυκλοφορίας ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση αυστηροποίησης των μέτρων αν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. «Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

«Σημασία έχει το ποιος και όχι πόσοι θα είναι στο ρεβεγιόν»

«Το πρόβλημα με τα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που θα είναι εκεί αλλά είναι επίσης και το ποιοι θα είναι αυτολι οι άνθρωποι», τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού μιλώντας στον ANT1.

«Αν είναι οι άνθρωποι άμεσα μέλη της οικογένειας και θα είναι οι ίδιοι που θα έρθουν και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και δεν θα έχουν επαφή με άλλους ανθρώπους ο κίνδυνος είναι μικρότερος. Επίσης παίζει ρόλο και πού θα γίνει η συγκέντρωση», πρόσθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved