ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ... ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε «κόκκινο» συναγερμό η κυβέρνηση ενόψει των Χριστουγέννων - Δεν αποκλείονται νέα τοπικά lockdown

Σε «κόκκινο» συναγερμό η κυβέρνηση ενόψει των Χριστουγέννων - Δεν αποκλείονται νέα τοπικά lockdown
ΙΝΤΙΜΕ

Κορονοϊός: Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή διασπορά του ιού εκείνες τις δυο μέρες.

Και μπορεί η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες ημέρες να έχει δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση για τις ημέρες των εορτών.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα διάχυτη είναι η ανησυχία μήπως οι πολίτες χαλαρώσουν και τα ρεβεγιόν και τα εορταστικά τραπέζια γίνουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις, για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για να συμμετάσχουν στις λειτουργίες στους Ιερούς Ναούς.

Για να μεταβούμε προς και από το σπίτι για το ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο. Στην απαγόρευση κυκλοφορίας δεν αλλάζει κάτι και παραμένει από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, η οποία θα ισχύσει καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά πως εξελίσσεται η κατάσταση μετά το άνοιγμα κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων και την εφαρμογή του click away στο λιανεμπόριο.

Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται πως τηρούνται τα μέτρα από τα καταστήματα αλλά και από τους πολίτες.

Εν τω μεταξύ στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής από τον κορονοιό, ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιοχές που προκαλούν πιο έντονη ανησυχία, καθώς είναι περισσότερες οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν έξαρση μετά τα Χριστούγεννα.

Οι περιοχές αυτές, εκτός από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που είναι ήδη σε σκληρό lockdown, είναι επίσης οι: Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των μολύνσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί πιο σκληρό lockdown, όπως συνέβη στους τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.