ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι είναι το mRNA και γιατί «είναι ακίνδυνο για το DNA»

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι είναι το mRNA και γιατί «είναι ακίνδυνο για το DNA»

Εμβόλιο κορονοϊούΠως επιδρούν τα νέα εμβόλια στο DNA του ανθρώπου, εξήγησε στην σημερινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αναφέρθηκε στο πως τα εμβόλια mRNA μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις.

Δεν φαίνεται να είναι καθοριστικό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η παρούσα μετάλλαξη δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Τα εμβόλια mRNA μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις.

Η κυρία Θεοδωρίδου ενημέρωσε για τα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η ίδια πήρε τον λόγο, αναλύοντας το πώς λειτουργεί η Επιτροπή σχετικά με τον εμβολιασμό που θα γίνει στην χώρα μας, τονίζοντας εμφατικά πως «τα εμβόλια σώζουν ζωές».

«Τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες όπως ο FDA και μετά από πολύ αυστηρή διερεύνηση φτάνουν στην έγκριση. Για να εγκριθούν, πρέπει να πληρούν τρεις αυστηρές προϋποθέσεις. Να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, να αυξάνουν τα προστατευτικά αντισώματα και να αυξάνουν την προστασία του ασθενή όταν εκτεθεί στη νόσο. Το πρώτο εμβόλιο που έρχεται είναι αυτό της Pfizer που έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο MRNA», συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον κορονοϊό. Θα ακολουθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας.

Αμέσως μετά, θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που σήμερα πήρε το «πράσινο φως» και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%.

«Είναι σημαντικό ότι η ΕΕ ανέλαβε μια πρωτοβουλία να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων με βάση την ισοτιμία. Ήταν εξ αρχής γνωστό ότι τα εμβόλια που θα διατείθεντο αρχικά δεν θα κάλυπταν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού. Και γι αυτό οι χώρες κλήθηκαν να προτεραιοποιήσουν.

Η προτεραιοποίηση βασίζεται στην ηλικία, στο κίνδυνο θανάτου και την έκθεση στον ιό. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, όπως οίκοι ευγηρίας. Μετά θα ακολουθήσουν οι άνω των 85 ετών. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις στις συστάσεις για εμβολιασμούς θα προτεραιοποιούνται».

«Όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Λινού στο Newsbomb.gr: Πολύ πιθανό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού να είναι και στην Ελλάδα