ΕΛΛΑΔΑ

Σπίτι… με δρακόντεια μέτρα την Πρωτοχρονιά – Έλεγχοι και έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. για κρυφά ρεβεγιόν

Σπίτι… με δρακόντεια μέτρα την Πρωτοχρονιά – Έλεγχοι και έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. για κρυφά ρεβεγιόν

Σαρωτικοί έλεγχοι τόσο την παραμονή όσο και την Πρωτοχρονιά αναμένεται να κάνει η ΕΛ.ΑΣ, με στόχο την προστασία του κοινωνικού συνόλου από ανεύθυνες συμπεριφορές πολιτών που συμβάλουν στην εξάπλωση του κορονοϊού. 

Άκρως οικογενειακά θα αλλάξουμε το χρόνια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με το ρεβεγιόν αυτή τη φορά να γίνεται το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα, θα ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ο αριθμός των ατόμων στο οικογενειακό τραπέζι θα είναι συγκεκριμένος.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς την Τρίτη στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού απηύθυνε έκκληση στους πολίτες και τόνισε ότι τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες μέρες θα είναι τα ίδια με αυτά των Χριστουγέννων.

«Καλή χρονιά με δύναμη και με υγεία για όλους. Με προσήλωση, κάθε μέρα - και την Πρωτοχρονιά - για να μην απωλέσουμε ό,τι πετύχαμε τα Χριστούγεννα, ό,τι καταφέραμε με υπομονή και επιμονή μέχρι σήμερα», τόνισε.

Έτσι τα μέτρα που θα ισχύουν την Πρωτοχρονιά θα είναι τα εξής:

  • Και την Πρωτοχρονιά γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ, χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
  • Για τις μετακινήσεις προς το ρεβεγιόν και για την επιστροφή στο σπίτι, οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν sms στο 13033 με κωδικό "6".
  • Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του 1 ατόμου ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς Ναούς τα 50 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Έλεγχοι για κρυφά κορονοπάρτι στην αλλαγή του χρόνου

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ανέφερε στο Star το σχέδιο της αστυνομίας για τα κρυφά ρεβεγιόν και τους αμετανόητους λάτρεις του τζόγου που θα επιχειρήσουν να τηρήσουν το έθιμο, στην αλλαγή του χρόνου.

«Είναι πολύ σημαντικό τώρα που αρχίζει η περίοδος των εμβολιασμών που όλοι περιμέναμε και βλέπουμε τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να μη χαλαρώσουμε», σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Μεγάλος πονοκέφαλος είναι τα πάρτι που κάποιοι θα επιχειρήσουν να διοργανώσουν κρυφά σε βίλες, εξοχικά και ακόμη και σε κλειστές αίθουσες, για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου. Περιοχές όπως τα Βόρεια και Δυτικά προάστια της Αθήνας, αλλά και η παραλία θα ελέγχονται σχολαστικά από την Αστυνομία με συνεχείς περιπολίες. Ενώ στο στόχαστρο θα μπουν ακόμα και τα catering.

«Υπάρχει το θέμα της παράδοσης του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς, υπάρχει το έθιμο με τυχερά παιχνίδια και το πάθος με τον τζόγο, όλα αυτά μας δημιουργούν έναν πρόσθετο προβληματισμό για την υλοποίηση των μέτρων. Παρακολουθούμε ότι χρειάζεται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν διάφορα τέτοια μέσα για να κάνουν καλέσματα» πρόσθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Παράταση σκληρών μέτρων σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Κοζάνη - Πού θα γίνει άρση