ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Αντιδρούν μικροπωλητές και έμποροι – Κλείνουν την Εγνατία για διαμαρτυρίες

Lockdown: Αντιδρούν μικροπωλητές και έμποροι – Κλείνουν την Εγνατία για διαμαρτυρίες
Φωτογραφία αρχείου
InTime

Lockdown: Έντονες κινητοποιήσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση για να σταματήσει πιθανή διασπορά του κορονοϊού.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο η απόφαση της κυβέρνησης για το σκληρό lockdown των επτά ημερών, που τέθηκε σε εφαρμογή από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου. Οι εμπορικοί σύλλογοι και άλλοι αντίστοιχοι φορείς κάνουν λόγο για καταδικαστική εξέλιξη για το λιανεμπόριο και τις σχετικές επιχειρήσεις, ενώ ήδη υπάρχουν και έντονες κινητοποιήσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης όσο και από την ΟΕΒΕΞ. «Το δεύτερο πλήγμα των εμπόρων-επαγγελματιών ήρθε ως πρωτοχρονιάτικη ψυχρολουσία μετά από περίπου 2 εβδομάδες λειτουργίας της αγοράς με τεράστιες αρρυθμίες και κατακόρυφη πτώση του τζίρου όλων των επαγγελματικών ομάδων οριζοντίως. Η λειτουργία των καταστημάτων, των κουρείων-κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, KTEO με την μορφή της “φυσαρμόνικας” μόνο ζημιά προκαλεί στην ήδη ασθμαίνουσα κατάσταση των επαγγελματιών έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα», αναφέρει σε σχετικό μήνυμα και προσθέτει:

«Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και ηθικό να επαναλειτουργήσουν με αυστηρούς όπως μέχρι τώρα κανόνες αφενός για οικονομικούς όσο και ψυχολογικούς λόγους. Άλλωστε μέχρι σήμερα το σύνολο τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών πειθάρχησαν στα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κανείς δεν αμφισβητεί πως απαράβατη συνθήκη είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ιδίως ΤΩΡΑ την στιγμή που είμαστε κοντά στην “απελευθέρωση” μας. Φοβόμαστε όμως πως όταν αποτινάξουμε τα δεσμά του ιού δεν θα έχει μείνει κανένα κύτταρο της μικρομεσαίας οικονομίας υγιές».

Δραστικά φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να κινηθούν και οι μικροπωλητές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς έκαναν γνωστό πως θα κλείσουν την Εγνατία Οδό τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επιβολή του πιο αυστηρού lockdown.

«Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, έχουμε αποφασίσει τα εξής: Τα σωματεία επαγγελματιών βιοτεχνών, βιομηχανικών ειδών, Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου ΚΛΕΊΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ στις 11.01.2021. Είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σωματεία ανά την επικράτεια. Συγχαρητήρια στους άριστους - άχρηστους, συμβούλους του πρωθυπουργού. Η υγεία, είναι το ύψιστο αγαθό. Η αποζημίωση είναι το δίκαιο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Συμεών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Αθήνα για το μεταλλαγμένο στέλεχος