ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Θεμιστοκλέους: H Pfizer στέλνει τα περισσότερα εμβόλια στην Ελλάδα

Κορονοϊός - Θεμιστοκλέους: H Pfizer στέλνει τα περισσότερα εμβόλια στην Ελλάδα
IN TIME

Εμβόλιο ΚορονοϊούΠραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα (11/01), η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους - Στη σημερινή ενημέρωση συμμετέχει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως κάθε Δευτέρα στις 18:00, έτσι και σήμερα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσαν τους πολίτες για όλες τις εξελίξεις γύρω από τον εμβολιασμό στη χώρα μας.

Έχουν εξασφαλιστεί 26 εκατομμύρια δόσεις για 15 εκατομμύρια πολίτες και η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει το 2,36% των εμβολίων της πρώτης παρτίδας, αναλογία που αντιστοιχεί στα πληθυσμιακά της δεδομένα, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους και έκανε εκτενή αναφορά στις παραδόσεις που γίνονται και θα γίνουν.

«Η Ελλάδα μέχρι σημερα εχει εξασφαλίσει όλες τις δόσεις του εμβολίου που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Η χώρα μας, θα παραλάβει 1.348.425 δόσεις του εμβολίου έως τέλος Μαρτίου από την Pfizer, ενώ από την Moderna, θα παραλάβει 240.000 δόσεις».

Αναλυτικότερα, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.

Έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσοι είναι οι κάτοικοί μας, που σημαίνει ότι έχουμε υπερκαλύψει τις ανάγκες μας, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία για τους κατοίκους νησιωτικής χώρας, λέγοντας ότι μέλημα είναι να μεταφέρουν τα εμβόλια σε όλα τα σημεία, ακόμα και σε νησίδες με πολύ λίγους κατοίκους.

Έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί σε 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και πέντε στρατιωτικά, ενώ ξεκινούν εμβολιασμοί και σε 18 νησιά.

Τέλος, ο ίδιος υπενθύμισε πως σήμερα Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, είναι η πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας emvolio.gov.gr στην οποία οι πολίτες θα κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ

444 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (11.01) από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 145.179, εκ των οποίων το 52.2% είναι άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.630 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.957 (30.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 350 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Εξ αυτών, 242 (69,1%) είναι άνδρες. To 85.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 962 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, επιβεβαιώθηκαν 39 νέοι θάνατοι από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.302 θανάτους συνολικά στη χώρα από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 3.130 (59,0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.

Η γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.897.143 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 716.066 δείγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει δεχτεί από την Τουρκία επίσημη πρόσκληση για διερευνητικές