ΕΛΛΑΔΑ

Σαρώνει η κακοκαιρία: Μέρες «Ιανού» ξαναζεί ο νομός Καρδίτσας

Σαρώνει η κακοκαιρία: Μέρες «Ιανού» ξαναζεί ο νομός Καρδίτσας

Δύσκολο ήταν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη (12/1) για τον ορεινό και ημιορεινό όγκο του νομού από την συνεχιζόμενη έντονη βροχόπτωση, που έδωσε μεγάλες ποσότητες νερού, επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Οι Δήμοι Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας είναι αυτοί στους οποίους παρουσιάστηκαν οι δυσκολότερες καταστάσεις ενώ σοβαρή δυσλειτουργία υπάρχει και στο Δήμο Μουζακίου και συγκεκριμένα στην διασταύρωση Μουζακίου προς Πορτή (δρόμος Καρδίτσα-Άρτα).

Για το συγκεκριμένο σημείο ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης ανέφερε πως το νερό έχει «φάει» κομμάτι του δρόμου και η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς, ώστε αν χειροτερέψει να κλείσει ο δρόμος.

Αντίθετα στον πεδινό όγκο τα πράγματα είναι πιο ομαλά προς το παρόν ως προς τα νερά. Ο δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος ανέφερε πως αν υπάρξουν φαινόμενα αυτά θα παρουσιαστούν αρκετές ώρες αργότερα και πως αυτή την ώρα (πρωί Τρίτης) η εικόνα των ποταμών δεν εμπνέει ανησυχία. Τέλος ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου έκανε λόγο για ανεβασμένη στάθμη στον Πηνειό από τα νερά του Μέγα αλλά χωρίς και εδώ να προκαλείται, προς το παρόν, έντονη ανησυχία. Σε κάθε όμως περίπτωση οι μηχανισμοί των ΟΤΑ με πεδινές εκτάσεις είναι σε ετοιμότητά.

Κομμένος ο δρόμος για Λεοντίτο και Μεσοβούνι

Στις περιοχές, τώρα, με προβλήματα έχουμε το Λεοντίτο και το Μεσοβούνι του Δήμου Αργιθέας χωρίς δυνατότητα πρόσβασης, καθώς, όπως είπε ο αντιδήμαρχος κ. Τσιατσιάνης, η προσωρινή πρόσβαση που είχε δημιουργηθεί καταστράφηκε εκ νέου από τα νερά. Σημαντικά θέματα αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες προσωρινές παρεμβάσεις που έγιναν μετά τον «Ιανό», χωρίς πάντως, την δεδομένη στιγμή να παρουσιάζονται επιπλέον προβλήματα προσβασιμότητας.

Ζημιές όμως που θα απαιτήσουν εκ νέου να αποκατασταθούν υπάρχουν και εν μέρει επιστρέφουν τον Δήμο στις μέρες του «Ιανού».

Επίσης τα νερά του Αχελώου βρίσκονται οριακά κάτω από τη γέφυρα Κοράκου, ενώ η βροχόπτωση συνεχίζεται και υπάρχουν αρκετές καταπτώσεις κυρίως στο περιφερειακό οδικό δίκτυο. Αντίθετα ο κεντρικός οδικός άξονας είναι σε σχετικά καλή κατάσταση τηρουμένων των αναλογιών.

Χωρίς πρόσβαση το Πλακωτό

Σοβαρά θέματα υπάρχουν και στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νάνο επικοινωνήσαμε την ώρα που βρισκότανε με μηχανικούς στο Πλακωτό, όπου ο δρόμος έχει καταστεί αδιάβατος καθώς κόπηκε στο σημείο που πέρναγε το ρέμα.

Παράλληλα τόσο στο συγκεκριμένο οικισμό όσο και στην Πεζούλα, το πρόβλημα με τις καθιζήσεις επιδεινώθηκε το τελευταίο 24ωρο, ενώ παρουσιάζεται και αυξημένος αριθμός καταπτώσεων σε ολόκληρο το Δήμο.

Το πρόβλημα εξετάζεται επί τόπου από τους αρμοδίους αλλά είναι φανερό πως δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης είναι δύσκολο να υπάρξει.

Ένα βήμα πριν κοπεί η Καρδίτσας - Άρτας

Ένα βήμα πριν κοπεί ολοκληρωτικά ο δρόμος που συνδέει το Μουζάκι με τα ορεινά χωριά του και το Δήμο Αργιθέας μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

Όπως φαίνεται οι αρμόδιοι παρά τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τον «Ιανό» στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 στο νομό δεν προνόησαν να διασφαλίσουν όσα σημεία του οδικού δικτύου είχαν πληγεί ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω καταστροφές.

Το πρωί της Τρίτης η Ε.Ο. Καρδίτσας - Άρτας στο 2χλμ από το Μουζάκι (λίγο μετά την διασταύρωση προς Πορτή) βρισκόταν ένα βήμα πριν την κατάρρευση από τα μανιασμένα νερά του Πάμισου που «έφαγαν» την όχθη (όπως συνέβη και με το Κέντρο Υγείας Μουζακίου τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας ωστόσο αν καταρρεύσει το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου θα μιλάμε για ιδιαίτερα κακή εξέλιξη αφού όλη η κυκλοφορία προς τα ορεινά χωριά του Δήμου Μουζακίου και όλα τα χωριά του Δήμου Αργιθέας θα πρέπει να παρακάμπτεται μέσω του δρόμου που οδηγεί στην Πορτή.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε επισημανθεί στους αρμοδίους από κατοίκους ωστόσο ως φαίνεται αγνοήθηκε και τους προηγούμενους μήνες δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα και παρότι ολόκληρος ο νομός βρίσκεται σε κατάταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Με πληροφορίες από karditsalive.net

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανήθικοι Τούρκοι: Τινάζουν στον αέρα τις διερευνητικές - Αδιανόητες απαιτήσεις στο Αιγαίο