ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: «Βαρόμετρο» οι σημερινοί αριθμοί - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Κρούσματα σήμερα: «Βαρόμετρο» οι σημερινοί αριθμοί - Τι φοβούνται οι επιστήμονες
AP

Κρούσματα σήμερα: Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία σε κυβερνητικό επιτελείο και επιστήμονες, ενώ την Τετάρτη (13/01) επιβλήθηκαν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε Αργολίδα και Σπάρτη. 

Όπως ανέφερε κατά την χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η ανησυχία παραμένει κυρίως για επτά περιοχές της χώρας. Εκτός της Δυτικής Αττικής, τα περισσότερα, αναλογικά κρούσματα, εντοπίζονται στις εξής περιοχές: Βοιωτία, Μυτιλήνη, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική.

Ωστόσο η προσοχή παραμένει στραμμένη στην Αττική όπως είπε ο υπουργός, καθώς «είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα, και τον τρόπο με τον οποίο κινείται η νόσος» έχουν τραβήξει την προσοχή των ειδικών και της κυβέρνησης.

«Σταθερή αλλά αργή βελτίωση»

«Υπάρχει μια βαθμιαία βελτίωση αν και όχι αυτή που θα θέλαμε να έχουμε» ανέφερε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου. Η ίδια μιλώντας στο Mega, υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο και σχεδόν τον μισό Δεκέμβριο ανακοινώναμε περισσότερα από 2.500 κρούσματα την ημέρα.

«Τα πράγματα δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερή αλλά αργή βελτίωση». Σήμερα και αύριο θα έχουμε τα αποτυπώματα που αφορούν την Πρωτοχρονιά.

«Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα έχουν μια σταθεροποίηση, οπότε θα συζητήσουμε τι θα γίνει με το λιανεμπόριο». Αναφερόμενη στο ζήτημα για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι δεν γίνεται να κάνουμε πολλές κινήσεις μαζί.

Ασφαλές τo click away

Από πλευράς επιδημιολογικής ξεκαθάρισε πως από Δευτέρα δεν γίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο παράλληλα με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς αν αυξηθούν ταυτόχρονα τα κρούσματα δεν θα γνωρίζουμε τι θα το έχει προκαλέσει.

Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις που έχουν γίνει σχετικά με το click-away και την κινητικότητα, οι δείκτες δεν είναι υψηλοί, αλλά 2-3%. «Αυτό σημαίνει ότι η έξωθεν αγορά έχει ασφάλεια».

Είναι το παράδειγμα του συγχρωτισμού τα σουπερμάρκετ, αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτη προειδοποίηση Καλλιάνου - Αλλοπρόσαλλη κακοκαιρία με εκπλήξεις