ΕΛΛΑΔΑ

Η «σκιά» του Μιχαλολιάκου κρυβόταν στο Πόρτο Ράφτη – Από τις «δόξες», στις χειροπέδες

Η «σκιά» του Μιχαλολιάκου κρυβόταν στο Πόρτο Ράφτη – Από τις «δόξες», στις χειροπέδες

Επί τρεις μήνες κρυβόταν από τις Αρχές το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής, Σωτήρης Δεβελέκος, προκειμένου να μη συλληφθεί και βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι διευθύνσεις στις οποίες δήλωνε ότι κατοικεί ήταν προσχηματικές, καθώς όταν οι αστυνομικοί είχαν προσπαθήσει να τον εντοπίσουν εκεί δεν τον βρήκαν ποτέ.

Η σύλληψή του έγινε στο Πόρτο Ράφτη από αστυνομικούς με πολιτικά που τον παρακολουθούσαν χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό. Ο 34χρονος είδε ξαφνικά μπροστά τους αστυνομικούς και κατάλαβε ότι όλα έχουν τελειώσει. Δεν αντέδρασε και τότε οι άντρες της Κρατικής Ασφάλειας του πέρασαν χειροπέδες. Ο Ανακριτής είχε εκδώσει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ όταν ένα μήνα νωρίτερα τον είχε καλέσει ο 34χρονος δεν είχε εμφανιστεί.

Στο παρελθόν ο συλληφθείς ήταν άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Μιχαλολιάκου. Όσοι τον γνώριζαν ήξεραν ότι είναι η σκιά του αρχηγού, ενώ η θέση του στην οργάνωση θεωρούνταν «υψηλή». Στις 25 Φεβρουαρίου φέρεται –σύμφωνα με το κατηγορητήριο- να συμμετείχε στην αιματηρή επίθεση με στόχο τον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εντοπιστεί δακτυλικά του αποτυπώματα σε κράνος.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχε τραυματιστεί μεταξύ άλλων η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Οκτώ έως δέκα άτομα, φορώντας κράνη και οπλισμένα με σιδηρολοστούς, είχαν εισβάλει στο στέκι και επιτέθηκαν στους παρισταμένους, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες.

Η δικηγόρος δέχθηκε δυνατό χτύπημα και της έγιναν οκτώ ράμματα στο κεφάλι, ενώ οι υπόλοιποι υπέστησαν εγκαύματα από χτυπήματα με πυρσούς.

Μάρτυρες περιέγραφαν τις επόμενες ημέρες ότι τη στιγμή της εφόδου οι κρανοφόροι εκτόξευαν ύβρεις λέγοντας «θα σας κάψουμε», «δεν χωράτε στον Πειραιά», καθώς και ότι δευτερόλεπτα αργότερα και ενώ είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους, ο ένας από τους επιτιθέμενους φώναξε «τέλος χρόνου» και αμέσως μετά οι δράστες αποχώρησαν φωνάζοντας «Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή».

Η Χρυσή Αυγή με επίσημη ανακοίνωσή της είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο συμβάν.

Ωστόσο συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχαν επισημάνει ότι η έφοδος στη «Φαβέλα» ήταν «καρμπόν» με εκείνη του 2008 στο στέκι «Αντίπνοια», στα Κάτω Πετράλωνα, για το οποίο είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα δύο μέλη-υποστηρικτές της Χ.Α.

Η Αστυνομία εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωση για τη σύλληψη στο Πόρτο Ράφτη: «Συνελήφθη σήμερα το απόγευμα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 34χρονος ημεδαπός με Ένταλμα Σύλληψης του Ανακριτή Πειραιά, με το οποίο κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή, και του εμπρησμού κατά συναυτουργία, εκ του οποίου προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, πράξεις που έλαβαν χώρα την 25-2- 2018 στον «Κοινωνικό Χώρο 'Φαβέλα' στην περιοχή του Πειραιά. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Συγκλονίζει το θύμα – Νόμιζα ότι θα μείνω ανάπηρος