ΕΛΛΑΔΑ

Δράμα: Διαλευκάνθηκε η υπόθεση της βεβήλωσης του Μνημείου του Ολοκαυτώματος

Δράμα: Διαλευκάνθηκε η υπόθεση της βεβήλωσης του Μνημείου του Ολοκαυτώματος

Διαλευκάνθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την Ομάδα Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, η βεβήλωση του Μνημείου των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη της Δράμας και της καπναποθήκης.

Το περιστατικό συνέβη τη νύχτα της 28ης προς 29ης Δεκεμβρίου 2020, όταν άγνωστος δράστης έβαψε με μπογιές το Μνημείο. Το άτομο που συνελήφθη για τη βεβήλωση είναι από τη Δράμα, ενώ φέρεται να εμπλέκεται επίσης και στους βανδαλισμούς που είχαν γίνει μερικές ημέρες νωρίτερα, αλλά και αργότερα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και στο κτίριο της ΔΕΚΠΟΤΑ και σε άλλα σημεία με διάφορες τοιχογραφίες και γκράφιτι από Δραμινούς καλλιτέχνες.

Αναλυτικότερα, να σημειώσουμε ότι για τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Δράμα, το θέμα αναδείχθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο και η Ισραλητική Κοινότητα Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε την άμεση διενέργεια έρευνας για τη σύλληψη των δραστών καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών ως «μια ελάχιστη απόδειξη ως προς το γεγονός ότι η βεβήλωση των σημείων αυτών, που μαζί με το εβραϊκό νεκροταφείο, υπενθυμίζουν την ύπαρξη μιας Κοινότητας με μακραίωνη ιστορική διαδρομή, τις τραγικές συνέπειες της επικράτησης του Ναζισμού και τα γεγονότα που οδήγησαν στον αφανισμό της, θίγει το σύνολο της κοινωνίας μας».

«Τέτοιες αήθεις ενέργειες αποτελούν ταυτόχρονα και μια προσβολή για την ίδια την πόλη της Δράμας που το 1997 φρόντισε για την τοποθέτηση αναθηματικής μαρμάρινης πλάκας στις καπναποθήκες όπου το 1943 συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν οι Εβραίοι της πόλης, ενώ το 1999 προχώρησε μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Δράμας, της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος στην ανέγερση του Μνημείου Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος», υπογράμμιζε η ΙΚΘ.

Σε γκράφιτι της περιοχής

Επίσης, το ίδιο άτομο φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλους βανδαλισμούς στην περιοχή, όπως κάποιες από τις τοιχογραφίες και τα γκράφιτι που υπάρχουν στα κτίρια της ΔΕΚΠΟΤΑ στην ίδια περιοχή.

Όπως είχαμε δημοσιεύσει στις 15 Δεκεμβρίου, άγνωστο με τα ίδια περίπου συνθήματα, είχε βανδαλίσει τοιχογραφίες και γκράφιτι Δραμινών καλλιτεχνών, που είχαν γίνει παλαιότερο στο πλαίσιο του πρώτου Φεστιβάλ Κόμικς στη Δράμα, στο σύνολο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, από τον γνωστό Δραμινό καλλιτέχνη ΤΑΝΟ.

Για εκείνη την περίπτωση μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας, είχε καταθέσει και μήνυση κατ’ αγνώστων. Πρόκειται για διάφορα ακατάληπτα γραφήματα, όπως επίσης και συνθήματα κατά του εμβολίου Covid-19.

Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου, υπήρξαν νέοι βανδαλισμοί στην περιοχή με τα ίδια συνθήματα για το εμβόλιο και άλλα παραθρησκευτικά συνθήματα, σε τοιχογραφίες του επίσης Δραμινού καλλιτέχνη Νίκου Φωτιάδη (Δον Κιφώτης). Συγκεκριμένα είχαν βανδαλίσει μια προσωπογραφία του Βαν Γκονγκ.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα παρόμοια ζητήματα και ότι όλο αυτό θα σταματήσει εδώ.

Στην Ομάδα Κρατικής Ασφάλειας Δράμας αξίζουν συγχαρητήρια για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Ανακοίνωση σχετικά με τη διαλεύκανση της υπόθεσης, εξέδωσε και Αστυνομία, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σχηματίστηκε δικογραφία του βάρος του συλληφθέντα, «για πρόκληση φθορών σε μνημείο και κτίρια στην πόλη της Δράμας».

Αναλυτικότερα, στο αστυνομικό δελτίο αναφέρονται τα παρακάτω:

[Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για πρόκληση φθορών σε μνημείο και κτίρια στην πόλη της Δράμας, που διαπράχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης νυχτερινές ώρες της 10/11-12-2020, με τη χρήση σπρέι προκάλεσε φθορές σε δημοτικό κτίριο και παρακείμενη επιτοίχια εικόνα (γκράφιτι), καθώς επίσης νυχτερινές ώρες της 28/29-12-2020, με τον ίδιο τρόπο προκάλεσε φθορές σε μνημείο και παρακείμενη καπναποθήκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, χθες το μεσημέρι, εντοπίσθηκε στην οικία του δράστη ένα σπρέι, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει τα αδικήματα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με την επιβαρυντική περίσταση του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και παράβαση των νόμων περί ρατσισμού και περί ναρκωτικών.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας, ενώ η δικογραφία που σχηματίζεται θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας.

Πηγή - proinos-typos.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση: «Να δώσω το θάρρος στις γυναίκες να μιλήσουν»