ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Όχι συνωστισμό στα καταστήματα - Τι ισχύει για Γυμνάσια, Λύκεια

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Όχι συνωστισμό στα καταστήματα - Τι ισχύει για Γυμνάσια, Λύκεια

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο Newsbomb.gr για την πρεμιέρα που κάνουν σήμερα τα καταστήματα, επιμένοντας στην προσοχή που πρέπει να δείξουν οι πολίτες.

Με αυστηρά πρωτόκολλα και περιορισμούς στον αριθμό των καταναλωτών βάσει εμβαδόν κάνουν πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα (18/01) οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Από τη μια μεριά, το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής αποτελεί μεγάλη ανάσα για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, την οικονομία στο σύνολό της. Από την άλλη όμως αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τους ειδικούς, σχετικά με το αν θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην αύξηση των κρουσμάτων.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των επιδημιολογικών στοιχείων έδωσαν το πράσινο φως για να επιτραπεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων δήλωσε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ωστόσο αυτό είναι κάτι που τον ανησυχεί διότι ο κόσμος μπορεί να ξεγελαστεί και να αψηφήσει τα μέτρα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, έκανε έκκληση σε όλους τους καταστηματάρχες αλλά και στους πολίτες να αποφύγουν με κάθε τρόπο εικόνες συνωστισμού, «Κάνω έκκληση σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους καταστηματάρχες να μην επιτρέψουν εικόνες συνωστισμού. Δεν είναι ανάγκη να πάμε όλοι μαζί αύριο στα μαγαζιά, ούτε τις ίδιες ώρες, αν δούμε ξανά τις εικόνες συνωστισμού θα επιστρέψουμε πάλι στα ίδια επίπεδα. Είναι μεγάλη ανάγκη να τηρήσουν όλοι τα μέτρα. Αν έχει μεγάλη ουρά στα καταστήματα καλό θα είναι να φύγετε μην περιμένετε σε κοντινές αποστάσεις», τονίζει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σε ερώτησή του Newsbomb.gr σχετικά με αν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των λυκείων και των γυμνασίων, σύμφωνα με τον ίδιο ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο καθώς θα κρίνει τα εάν θα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και στην συνέχεια αν αυτό είναι επιτρεπτό και η εστίαση.

«Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες. Είναι δεδομένο πως θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπάρχει δραστηριότητα εν μέσω πανδημίας που να μπορεί να ανοίξει με απόλυτη ασφάλεια. Θεωρώ πως αν όλα πάνε καλά, προτεραιότητα έχει το άνοιγμα των σχολείων και πολύ αργότερα το άνοιγμα της εστίασης. Και φυσικά όταν λέμε εστίαση δεν εννοούμε τα μπαρ που είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, εννοούμε τα εστιατόρια και τα καφέ, τις επιχειρήσεις που θα μπορεί ο κόσμος να κάθετε», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.