ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Ποια θα είναι η πορεία του κορονοϊού μέχρι τον Ιούνιο - Η πρόγνωση Σαρηγιάννη

Κρούσματα σήμερα: Ποια θα είναι η πορεία του κορονοϊού μέχρι τον Ιούνιο - Η πρόγνωση Σαρηγιάννη

Το μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη προβλέπει μείωση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα αλλά ελαφριά άνοδο από την επόμενη.

Κατά την ίδια πρόγνωση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα φτάσουμε στα περίπου 700 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα σε εβδομαδιαία βάση.

Μιλώντας στη Voria.gr ο καθηγητής Σαρηγιάνης εκτιμά ότι η καθοδική πορεία της καμπύλης που υπάρχει το τελευταίο διάστημα θα κρατήσει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Μετά θα υπάρξει επιπεδοποίηση μέχρι τις 25 του μηνός και μετά θα ξεκινήσει η ελαφρώς ανοδική πορεία των κρουσμάτων -κατά 20 με 30 την ημέρα- θα συνεχιστεί μέχρι περίπου τα μέσα Μαρτίου.

Από τότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση μέχρι να φτάσουμε στον Ιούνιο, οπότε τα κρούσματα αναμένεται να είναι περί τα 130 ημερησίως.

Σημειώνεται ότι:

  • Πρώτον, στους υπολογισμούς Σαρηγιάννη που γίνονται αυτή την περίοδο λαμβάνεται υπόψιν και η πρόοδος των εμβολιασμών, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δίνουν στους ερευνητές του ΑΠΘ οι αρμόδιες κρατικές αρχές.
  • Δεύτερον, αν και στις νέες προβλέψεις της ομάδας Σαρηγιάνη υπολογίζονται οι αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής για σχεδόν πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου από σήμερα, στην εξίσωση δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα σενάριο ούτε για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ούτε -πολύ περισσότερο- για την επαναλειτουργία της εστίασης, που αποδεδειγμένα αποτελεί πηγή υπερμετάδοσης, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης οι δύο αυτές δραστηριότητες αναμένεται να επιβαρύνουν την υγειονομική εικόνα, αν και σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών και την καλυτέρευση του καιρού από το Μάρτιο οι επιπτώσεις δεν θα είναι συγκλονιστικές, αλλά ελεγχόμενες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακινήσεις εκτός νομού: Τεστ το άνοιγμα της αγοράς - Τι εξετάζεται