ΕΛΛΑΔΑ

Αρνείται ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τα περί διόγκωσης του ελλείμματος

Αρνείται ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τα περί διόγκωσης του ελλείμματος

Υπόμνημα 111 σελίδων αλλά και πρόσθετα στοιχεία 1000 σελίδων σχετικά με τις επαφές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με την Eurostat για τον προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της αρχής Ανδρέας Γεωργίου.


Όπως υποστηρίζει στο υπόμνημά του, η κατηγορία περί τεχνικής διόγκωσης του ελλείμματος είναι αβάσιμη ενώ καμία επιφύλαξη δεν εκφράστηκε από τη Eurostat.

Μάλιστα όπως σημειώνει ο κ. Γεωργίου στο υπόμνημά του, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στις 2 Αυγούστου 2010 ενώ η χώρα ήδη από το Μάιο του 2010 είχε μπει στο μηχανισμό στήριξης με βάσει το έλλειμμα της τάξεως του 13,6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι του κ. Γεωργίου πρότειναν, στο πλαίσιο της έρευνας, να εξεταστούν ως μάρτυρες ο γενικός διευθυντής της Eurostat και ο επικεφαλής του τμήματος της μονάδας ελέγχου του ελλείμματος της ευρωπαϊκής αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργίου είχε διαμαρτυρηθεί εντονότατα για το γεγονός ότι ενώ είχε κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου, δεν είχε δώσει έγγραφες εξηγήσεις πριν διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του τότε οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.