ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση εκτός νομού: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν και με ποιο τρόπο

Μετακίνηση εκτός νομού: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν και με ποιο τρόπο

Συμπληρώνουμε 11 εβδομάδες σε lockdown και η μετακίνηση από νομό σε νομό παραμένει έναν από τους κυριότερους περιορισμούς.

Για μία ακόμα εβδομάδα παρατείνεται το lockdown στη χώρα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Σάββατο 23 Ιανουαρίου, συμπληρώνονται 11 εβδομάδες lockdown και απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS στο 13033 και οι έντυπες δηλώσεις για κατ' εξαίρεση μετακίνηση τουλάχιστον μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, ωστόσο ισχύουν οι εξής εξαιρέσεις:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής

Επίσης δίνεται πλέον η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISnet).

Lockdown: Ο «οδικός χάρτης» - Τι ανοίγει και πότε

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κάθε βήμα επιστροφής στην κανονικότητα θα γίνεται με προσοχή, ασφάλεια και σταδιακό τρόπο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το ενθαρρυντικό είναι πως οι πολίτες τηρούν τα μέτρα και αυτό αποδείχθηκε και κατά την εορταστική περίοδο αλλά και με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Ειδικοί και κυβέρνηση αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών για να διαπιστώσουν πως λειτούργησε από πλευράς ιικού φορτίου το συνδυαστικό άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς.

Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και οποιοδήποτε στραβοπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, κάτι που καταδεικνύει πως κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν αποφασίσει πως το ξεκλείδωμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας να γίνεται αναλόγως της εικόνας που επικρατεί στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού μίλησε για σταθεροποίηση της πανδημίας στην επικράτεια, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι 6.000 ενεργά διαγνωσμένα κρούσματα με τα μισά από αυτά στην Αττική, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων.

Ανέφερε επίσης πως ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 467 κρούσματα ανά ημέρα, είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα κρούσματα, ενώ έκανε λόγο για υπευθυνότητα των Ελλήνων με τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια των γιορτών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Γλείφει εκεί που έφτυνε - Του βγήκαν ξινά τα νταηλίκια