ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις και ταξί

Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις και ταξί

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΓια μία ακόμα εβδομάδα παρατείνεται το lockdown στη χώρα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας, για την πορεία της πανδημίας και την προσαρμογή των μέτρων έναντι του κορoνοϊού.

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του covid-19, ανά πεδίο δραστηριότητας, στο σύνολο της Επικράτειας. Τα μέτρα αυτά ισχύουν για το διάστημα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6.00.

Στα μέτρα αυτά αναφέρεται αναλυτικά ό,τι ισχύει για την αναστολή των συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των δικαστηρίων, των νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων όπως και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας όπως και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Επίσης αναφέρονται λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των βρεφικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, των χώρων λατρείας, των αρχαιολογικών χώρων, των ζωντανών θεαμάτων, κινηματογραφικών προβολών, γυρισμάτων και κέντρων διασκέδασης.

Αναλύονται οι παράμετροι της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς με αναφορά στα όρια επιβαινόντων και τα όρια πληρότητας σε κάθε μέσο. Ακόμη οι προβλέψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες, την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των λαϊκών αγορών και του λιανεμπορίου. Επιπλέον ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Τα συνέδρια και εκθέσεις, τις δραστηριότητες σχολών οδηγών, τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, υπηρεσίες ιερόδουλων, ζωολογικούς κήπους αλλά και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης λεπτομέρειες για τη χρήση ανελκυστήρων όπως και για τη συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων και επιχειρήσεων διαχείρισης και λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κ. Χαρδαλιάς αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα:

-Επιτρέπονται, 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

-Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

-Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

-Επίσης, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ακόμη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, τις Τοπικές Κοινότητες Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας- Λασιθίου και τη νήσο Κάλυμνο από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, καθώς όπως είπε το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά.

Παράλληλα, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τον οικισμό Ρομά της δημοτικής ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας από σήμερα το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στις 6πμ και έως την 1η Φεβρουαρίου.

Ακόμη, τα μέτρα παρατείνονται για μια εβδομάδα ακόμα, έως την 1η Φεβρουαρίου καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό, στις ακόλουθες περιοχές:

-στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, και

-στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που έχει αυτή τη στιγμή 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές.

-τα μέτρα παρατείνονται επίσης, στο δήμο Σπάρτης, που έχει 49 ενεργά κρούσματα,

-στο δήμο Εορδαίας καθώς και στη δημοτική Κοινότητα Κρόκου του δήμου Κοζάνης και την δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα

-παράταση των μέτρων αποφασίστηκε επίσης τόσο για το δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, που έχει 78 ενεργά κρούσματα, όσο και για το δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Σχετικά με το δήμο Αχαρνών, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συγκεκριμένες γειτονιές του προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς αντί να παρατηρείται μείωση, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Προχθες για παράδειγμα υπήρχαν 175 ενεργά κρούσματα έναντι 166 πριν από μία εβδομάδα και παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους του δήμου για αυστηρή τήρηση των μέτρων, καθώς όπως τόνισε οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της διασποράς την επόμενη εβδομάδα ίσως να κάνει αναγκαία ακόμη μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιορισμών ακόμα και μια πιθανή άρση του click away.

Ακόμη, επισήμανε ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στους δήμους Κομοτηνής και Μαρώνειας-Σαπών της περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στο δήμο Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Στις περιοχές αυτές, όπως υπογράμμισε, έχουν εντοπιστεί μικρά clusters (συρροές δηλαδή κρουσμάτων), ενώ τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές παρουσιάζει μικρές μεν αλλά σημαντικές αυξητικές τάσεις. «Προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα αυτή και να μην χρειαστούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας στις περιοχές αυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του ιού στις περιοχές αυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν αίτηση για δωρεάν, δειγματοληπτικό έλεγχο για Covid-19 στην πλατφόρμα testing.gov.gr. Αίτηση, όπως σημείωσε, μπορούν να κάνουν όλοι όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς στόχος είναι ο εντοπισμός και των ασυμπτωματικών φορέων. «Η συμμετοχή όλων είναι πολύτιμη, καθώς συμβάλλει στο να έχουν οι ειδικοί μας μια καλύτερη εικόνα της διασποράς στη χώρα μας», τόνισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «στην παρούσα συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωράμε βήμα - βήμα». «Με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η όποια άρση μέτρων γίνεται πάντα στον κατάλληλο χρόνο, τη στιγμή δηλαδή που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το «άνοιγμα» και άλλων δραστηριοτήτων χωρίς να διακυβεύονται όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Και βασική προϋπόθεση για το κάθε επόμενο βήμα, είναι η συνέπεια που δείχνουμε στην εφαρμογή των μέτρων. Γιατί αυτή αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας έναντι της πανδημίας, μέχρι ο εμβολιασμός να μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς ποιο είναι το όριο ασφαλείας για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στις περιπτώσεις που αφορά την επιδημιολογική παρατήρηση σε κάποιες περιοχές και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων δεν υπάρχει όριο ασφαλείας ,δεν υπάρχει ποσοτική απεικόνιση αυτού του δεδομένου, καθώς όπως εξήγησε, «μπορεί να έχουμε μεγάλα clusters, σε περιοχές τα οποία όμως να μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε και να μην έχουμε πολλά ορφανά κρούσματα άρα να μπορούμε να δουλέψουμε μέσα στην κοινότητα και μπορεί να έχουμε μικρό αριθμό ενεργών κρουσμάτων τα οποία να μας δημιουργούν πρόβλημα και ακόμη και το intermobility (διακινητικότητα) που μπορεί να υπάρχει σε κάποιες περιοχές να μας δημιουργεί ανασφάλεια σε σχέση με το πώς μπορεί να εξελιχθεί η διασπορά». Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι αυτά είναι στοιχεία που τα παρατηρούν καθημερινά, ενώ προσέθεσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πρώτη μέρα της πανδημίας σε σχέση με το monitoring που κάνουν σε όλες τις περιοχές, χωριό-χωριό, πόλη-πόλη, περιφερειακή ενότητα.

«Από τα στοιχεία που συλλέγουμε κάθε μέρα, μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το που πάμε και τι κάνουμε, και σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που παίρνουμε και ειδικά στην Πολιτική Προστασία δεν είναι αποφάσεις που αφορούν τη δική μας άποψη για τα δεδομένα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ συμπλήρωσε ότι η Πολιτική Προστασία κάνει τη δουλειά της με βάση τους άξονες τους επιδημιολογικούς που θέτουν οι επιστήμονές, που από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζουν από κοινού την κατάσταση αυτή.

«Ακολουθούμε κατά γράμμα τις προτάσεις, τις απόψεις, τις θέσεις, και τις προσεγγίσεις τις επιστημονικές των επιδημιολόγων μας. Δεν παίρνω αποφάσεις μόνος μου για οτιδήποτε. Οι αποφάσεις που ανακοινώνω είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης μετά από τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων μας», διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς. «Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που μπορεί να υπάρχει και την ανάγκη που μπορεί να υπάρχει για να ανοίξουν οι δραστηριότητες για να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα στην όποια κανονικότητα, όμως είναι ξεκάθαρο ότι αν θέλουμε να προασπίσουμε όλα όσα έχει πετύχει ο ελληνικός λαός με επιμονή, με υπομονή, τόσους μήνες, θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, βήμα- βήμα με ιδιαίτερη έμφαση σε όλους αυτούς που κινδυνεύουν δίπλα μας. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να παρακολουθούμε την εμβολιαστική προσπάθεια που γίνεται η οποία είναι συγκροτημένη, σοβαρή και έρχεται να αξιοποιήσει κάθε εμβόλιο προς όφελος του κάθε Έλληνα πολίτη», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Γλείφει εκεί που έφτυνε - Του βγήκαν ξινά τα νταηλίκια