ΕΛΛΑΔΑ

Σήφης Βαλυράκης: Τα αναπάντητα ερωτήματα και η σιγή ασυρμάτου

Σήφης Βαλυράκης: Τα αναπάντητα ερωτήματα και η σιγή ασυρμάτου

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού για να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο στη θάλασσα ο πρώην υπουργός, Σήφης Βαλυράκης.

Στην έρευνα συμμετέχουν λιμενικοί από την Ερέτρια, τη Χαλκίδα αλλά και από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, ενώ τις εργαστηριακές εξετάσεις διενεργούν επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η κατάθεση στην οποία γίνεται λόγος για διαπληκτισμό ανάμεσα στον πρώην υπουργό και έναν καπετάνιο αλιευτικού σκάφους είναι μία. Οι υπόλοιπες τρεις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, που βρίσκονται στη διάθεση του Λιμενικού, δεν κάνουν λόγο για διαπληκτισμό (ενδεχομένως γιατί δεν ήταν στο οπτικό ή ακουστικό τους πεδίο ή γιατί είδαν το σκάφος του Βαλυράκη σε διαφορετική χρονική στιγμή).

Τα αλιευτικά σκάφη στην περιοχή της Ερέτριας δεν είναι πολλά και έτσι το Λιμενικό ποντάρει πολλά στις μαρτυρίες ψαράδων, οι οποίοι -ακόμα και αν δεν είδαν το σκάφος του Βαλυράκη- ενδεχομένως να μπορούν να συνεισφέρουν στην έρευνα, έχοντας δει την επιστροφή κάποιου αλιευτικού σκάφους σε κάποιον από τους δύο λιμένες της περιοχής. Κανείς βέβαια δε μπορεί να αποκλείσει την εκδοχή ο καπετάνιος που προκάλεσε κυματισμούς στο σκάφος του Βαλυράκη να είδε την πτώση του πρώην υπουργού στο νερό (ενδεχομένως ακόμα και να κατάλαβε ή να υποψιάστηκε το θανάσιμο τραυματισμό του) και έτσι να έκρυψε τα ίχνη του.

Το γεγονός άλλωστε ότι, παρά την έκταση που έχει πάρει το θέμα στα ΜΜΕ, δεν έχει εμφανιστεί στις Αρχές, προκαλεί προβληματισμό. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, «μπορεί να μην υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση. Το γεγονός όμως ότι δεν έχει εμφανιστεί κανείς να μας εξηγήσει τι συνέβη στο περιστατικό είναι ύποπτο».

Οι λιμενικοί αναζητούν σε δύο λιμένες της περιοχής ένα λευκό επαγγελματικό (αλιευτικό) σκάφος με τέντα, που έχει μήκος περίπου έξι με εφτά μέτρα. «Η περιγραφή που μας δόθηκε από το μάρτυρα δε βοηθάει σημαντικά, διότι οι περιγραφόμενες διαστάσεις του σκάφους, η τέντα και το λευκό χρώμα, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι βάρκες ψαράδων της περιοχής δεν είναι πάρα πολλές και έτσι αυτό μπορεί να μας βοηθήσει, ούτως ώστε να βρούμε την άκρη του νήματος. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και τεχνικά μέσα στις έρευνες, που ενδεχομένως να μας δώσουν κάποια στίγματα», εξηγεί αξιόπιστη πηγή.

Η κατάθεση που έχει μπει στο μικροσκόπιο ανήκει σε αρτοποιό από την Ερέτρια, ο οποίος βρισκόταν στη στεριά, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το σκάφος του πρώην υπουργού. Ο αρτοποιός υποστηρίζει ότι είδε καπετάνιο αλιευτικού σκάφους να κάνει παρατήρηση στον Σήφη Βαλυράκη, λέγοντάς του ότι είναι επαγγελματίας ψαράς σε αντίθεση με εκείνον που ψαρεύει παράνομα.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε στην κατάθεσή του ότι πριν τον διαπληκτισμό είδε το σκάφος του πρώην υπουργού να αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μηχανή του, ενώ στην ερώτηση εάν είδε τον καπετάνιο του αλιευτικού να κάνει απόνερα, απάντησε ότι η τελευταία εικόνα που είδε ήταν τα δύο σκάφη να χωρίζονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το περιστατικό έγινε περίπου στις 12.30-13.00. Η αρχική εικόνα που είχε το Λιμενικό, ωστόσο, ήταν ότι ο Σήφης Βαλυράκης έφυγε για ψάρεμα από το σπίτι του περίπου στις 14.00.

Η διαφορά αυτή της ώρας, επίσης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών και αποτελεί αναπάντητο ερώτημα. Τα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι πιθανότατα κάποιος να προκάλεσε κυματισμούς, με αποτέλεσμα ο Σήφης Βαλυράκης να χάσει την ισορροπία του, να πέσει στη θάλασσα και να τραυματιστεί θανάσιμα από προπέλα. Το δεύτερο βασικό ερώτημα είναι από ποια προπέλα τραυματίστηκε θανάσιμα. Από την προπέλα του δικού του σκάφους ή από την προπέλα κάποιου άλλου σκάφους;

Την απάντηση θα δώσει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., όπου έχει μεταφερθεί και εξετάζεται η προπέλα.

Υπενθυμίζεται ότι το φουσκωτό σκάφος του πρώην υπουργού είχε εντοπιστεί σε βραχώδες σημείο στη νησίδα «Αγία Τριάδα». Ο ιατροδικαστής απεφάνθη ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη προκλήθηκε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε χτύπημα από προπέλα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων