ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς για ολικό lockdown: Προφανώς θα το σκεφτούμε αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Χαρδαλιάς για ολικό lockdown: Προφανώς θα το σκεφτούμε αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα
INTIME

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ολικό lockdown όπως τον περασμένο Μάρτιο άφησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Αν η επιδημιολογική κατάσταση μας φέρει σε αυτό το σημείο, προφανώς θα το σκεφτούμε» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας.

Για την ώρα, ωστόσο, ο ίδιος χαρακτήρισε απίθανο να υπάρξει τέτοιου είδους lockdown μολονότι άφησε μια μικρή πιθανότητα να εφαρμοστεί.

Όπως είπε «είναι ένα εργαλείο το lockdown, αλλά μην ξεχνάμε πως από πίσω βρίσκονται και άνθρωποι, κόσμος που επηρεάζεται. Οπότε θέλει και απαιτεί πολλή σκέψη».

«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει και έχει αποδείξει ότι το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψη μας, σε κάθε περίπτωση όμως το μπαλάκι αυτή η κυβέρνηση δεν το πετάει στους πολίτες και το έχουμε αποδείξει αυτό. Υπάρχει ένας μηχανισμός, η ίδια η κυβέρνηση έχει στηρίξει αυτή τη στιγμή κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει δώσει πάνω από 26 δισεκατομμύρια. 21 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να στηρίξει τους επιχειρηματίες, τα φυσικά πρόσωπα, τους ανέργους και άλλα 5 δισεκατομμύρια μέσα από τη μόχλευση των τραπεζών για να μπορέσουμε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από αυτή τη δύσκολη πρωτόγνωρη, παγκόσμια, οικονομική και όχι μόνο υγειονομική συγκυρία», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη Θεσσαλονίκη και την δραματική αύξηση των κρουσμάτων τον περασμένο Νοέμβριο, ο κύριος Χαρδαλιάς παραδέχθηκε πως «υποτιμήσαμε τον ιό» ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει αυτό που είχε ακουστεί, για «χαλαρή» αντιμετώπιση εκ μέρους των πολιτών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παραδέχθηκε, πάντως, ότι «υπήρξαν κάποιες αστοχίες, υπήρξαν αρρυθμίες, αλλά δεν μπορούμε να ασκήσουμε κριτική για κάποια τέτοια μικρά λάθη» στους χειρισμούς της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι «αποδείχθηκε πως η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει στρατηγική για να αντιμετωπίσει τέτοιες σοβαρές κρίσεις».

Εξέφρασε, δε, το παράπονό του για «μια άδικη κριτική, γιατί έχουν γίνει πράγματα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που έπρεπε και δεν είχαν γίνει για δεκαετίες».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ρωτήθηκε και για τις φήμες για «κόντρα» του με τον Σωτήρη Τσιόδρα και απάντησε «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Είναι μύθος». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ενώ σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν διενέξεις, «με τον Σωτήρη που είμαστε σαν οικογένεια, συμφωνούμε στα πάντα. Η σχέση μας θα αναδειχθεί περισσότερο μετά από όλα αυτά».

Όσον αφορά το ερχόμενο Πάσχα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως έχουμε συνηθίσει. Πιστεύω όμως πως μετά με σωστούς χειρισμούς, θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σιγά σιγά στη γνωστή καθημερινότητά μας».

Σε ερώτηση για το αν τα γυμναστήρια και η εστίαση θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «ναι, και ίσως όχι με αυτή την σειρά», καθώς όπως εξήγησε η αίσθησή του είναι ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα προηγηθεί, αλλά απέχει ακόμα ο καιρός που θα συμβεί αυτό, καθώς βήμα βήμα εδραιώνεται η στρατηγική σε αυτό και που σχετίζεται με τους εμβολιασμούς και με την εξέλιξη της πανδημίας γενικά.

Ειδικότερα, για τα γυμναστήρια ανέφερε ότι «επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο συνδέουν το κομμάτι της διασποράς με τη λειτουργία των γυμναστηρίων ειδικά στον κλειστό χώρο, την άσκηση σε κλειστό χώρο, κι αυτό προφανώς επηρεάζει τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των λοιμοξιολόγων».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «αν πάνε όλα καλά με τα εμβόλια θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο- Ιούλιο, οπότε θα αλλάξουν νομίζω κάποια δεδομένα, αρκεί να μην έχουμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ξεχάστε άνοιγμα εστίασης και μετακινήσεις εκτός νομού - Αρνητικές εξελίξεις