ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» φέρνει ζέστη - Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Καιρός: Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» φέρνει ζέστη - Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Καιρός: Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός τις επόμενες μέρες, με τον «Ωμέγα Εμποδιστή» να ανεβάζει τη θερμοκρασία ακόμα και πάνω από τους 22 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Τη νύχτα και νωρίς το πρωί οι θερμοκρασιακές αναστροφές θα οδηγούν τον υδράργυρο σε χαμηλές «πτήσεις» ενώ προσοχή χρειάζεται και στις τοπικές ομίχλες.

Η καλοκαιρία θα αρχίσει να υποχωρεί από την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Ο "ΩΜΕΓΑ" ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Με ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες που θα οδηγήσουν τον υδράργυρο σε υψηλές για την εποχή τιμές, αναμένεται να κυλήσουν οι τελευταίες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο λαμβάνει τη μορφή του κεφαλαίου γράμματος Ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου και το οποίο θα εγκατασταθεί πάνω από τη χώρα μας. Όπως απεικονίζουμε και στον πρώτο μας χάρτη το ατμοσφαιρικό βουνό που θα υψωθεί πάνω από τη χώρα μας θα εμποδίσει τις κακοκαιρίες να κινηθούν προς τη χώρα μας κι έτσι θα αναγκαστούν να κινηθούν γύρω από αυτό (πορτοκαλί βέλη) χαρίζοντάς μας έναν ήπιο καιρό μετά και τις φονικές καταιγίδες που επηρέασαν το ανατολικό Αιγαίο και τα βορειοανατολικά τμήματα. Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζουμε με τις αποχρώσεις του μπλε τις βροχοπτώσεις στη Γηραιά ήπειρο μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Όπως μπορούμε να δούμε οι χρωματισμοί αυτοί κινούνται γύρω από τον "ΩΜΕΓΑ" εμποδιστή (μπλε καμπύλη) ο οποίος υψώνεται σαν ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα μας μη επιτρέποντας στα κύματα βροχοπτώσεων από τα δυτικά να φτάσουν μέχρι και την περιοχή μας.

ΙΣΧΥΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ

Η εξέλιξη που αναλύσαμε παραπάνω θα δώσει την ευκαιρία σε θερμότερες αέριες μάζες να κινηθούν από την κεντρική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές και πάνω από τους 20 με 22 βαθμούς κελσίου (τρίτος χάρτης). Τη νύχτα και νωρίς το πρωί όμως οι θερμοκρασιακές αναστροφές θα οδηγούν τον υδράργυρο σε χαμηλές "πτήσεις" ενώ προσοχή χρειάζεται και στις τοπικές ομίχλες.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΥΠΟΥ "ΠΙ" ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

Αυτή η καλοκαιρία όπως όλα δείχνουν δεν θα διαρκέσει για πολύ μιας και από τη νέα εβδομάδα ο "ΩΜΕΓΑ" εμποδιστής θα αρχίσει να εξασθενεί δίνοντας την ευκαιρία σε βαρομετρικά χαμηλά από την κεντρική Ευρώπη να περάσουν από τα βόρεια τμήματα της χώρας μας. Αυτό θα οδηγήσει σε έναν καιρό τύπου "ΠΙ" μιας και οι βροχές θα αφορούν τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Στον τέταρτο χάρτη μας μπορούμε να παρατηρήσουμε τα πορτοκαλί βέλη τα οποία σχηματίζουν το γράμμα "ΠΙ" της ελληνικής αλφαβήτου ακολουθώντας τις αποχρώσεις του μπλε που με τη σειρά τους μας δείχνουν τις περιοχές με τις βροχοπτώσεις. Ταυτόχρονα στα πελάγη μας θα ενισχυθούν σημαντικά οι νοτιάδες κάτι που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό από την Κυριακή κιόλας το μεσημέρι. Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι στον καιρό τύπου "ΠΙ" είναι δυνατόν να έχουμε έντονα φαινόμενα με τα πρώτα στοιχεία να μας επισημαίνουν για άλλη μια φορά τη βορειοανατολική χώρα. Θα το εξετάσουμε καλύτερα με τα νεότερα στοιχεία, όμως σαν πρώτη προσέγγιση πρέπει να το έχουμε κατά νου».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν - Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας