ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown – Λιανεμπόριο: Πώς και ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν - Τι ισχύει ανά περιοχή

Lockdown – Λιανεμπόριο: Πώς και ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν - Τι ισχύει ανά περιοχή
Intime News

Όλα τα νέα μέτρα που βρίσκονται από σήμερα σε ισχύ - Ποιες αγορές και πώς μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε, ανάλογα την περιοχή

Νέα σκληρά μέτρα βρίσκονται σε εφαρμογή από σήμερα Σάββατο (5/2) στο λιανεμπόριο με την λειτουργία των καταστημάτων σε Αττική Θεσσαλονίκη και Χαλκίδική, να γίνεται πλέον μόνο υπό το καθεστώς του click away, και τον εμπορικό κόσμο ήδη να αντιδρά για τα νέα μέτρα. Σημειώνεται ότι στις

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιος Νικόλαος, Σαντορίνη και Μύκονος

Οι περιοχές Θήρα, Μύκονος, Χαλκίδα, Πάτρα, Άγιος Νικόλαος Λασιθίου βρίσκονται σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο σε επίπεδο αύξησης των κρουσμάτων και, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (06/02/2021) θα ισχύσουν τα εξής:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί

Επίπεδο Β - Aυξημένου κινδύνου

«Κόκκινες» (επίπεδο Β - αυξημένου κινδύνου) από επιδημιολογική άποψη είναι επίσης οι περιοχές: Δήμος Εορδαίας, Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Ζακύνθου, Μυτιλήνης, Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δήμος Τεμπών.

Στο επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης νυχιών και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click inside) και με 1 άτομο ανά 25 τμ.

Επίσης σε αυτές τις περιοχές ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί
  • Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση)
  • Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

«Η μέθοδος ακορντεόν στο λιανεμπόριο εν μέρει λειτουργεί»

Ερωτηθείς αν παρουσιάστηκαν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι το click inside οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής (5/2) στο MEGA: «Το υπ. Ανάπυτξης κι εγώ προσωπικά έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να μείνει η αγορά όσο γίνεται ανοιχτή. Εισηγηθήκαμε να μείνει η αγορά το μεγαλύτερο δυνατό ανοιχτή. Θέλαμε οι λοιμωξιολόγοι να κάτσουν μόνοι τους ανεπηράστοι γι αυτό δεν υπήρχαν Υπουργοί. Δεν θεωρώ την απόφαση αυτή καταστροφική για την αγορά στην παρούσα φάση».

«Είναι ένα κρίσιμο σημείο της πανδημίας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η δικιά μου θέση είναι η αγορά να μην κλείνει. Αυτό πρέπει να συμβαδίζει με την πανδημία και την υγεία», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε σε συνάντησή του με εστιάτορες και όπως είπε «οι ίδιοι καταλαβαίνουν τους λόγους που μένει η εστίαση κλειστή. Ανακοινώσαμε με τον κ. πρωθυπουργό δέσμη μέτρων επιπλέων για την εστίαση, γιατί καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που δημιουργούν οι διαδοχικές καραντίνες στην αγορά».

Αναφορικά στον χρονικό προσδιορισμό για το πότε μπορεί να ανοίξει η εστίαση, τόνισε: «Δεν θέλω να δώσω ημερομηνία. Η πανδημία κινείται με τρόπους που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Η μέθοδος ακορντεόν στο λιανεμπόριο εν μέρει λειτουργεί. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει στην εστίαση. Όταν είμαστε έτοιμοι θα ανοίξουμε. Αυτή την στιγμή είναι παντελώς αδύνατο να ανοίξει η εστίαση. Ούτε οι ίδιοι δεν το θέλουν.

Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο

«Η αυστηροποίηση των μέτρων λειτουργίας της αγοράς στη λιανική, μόνο με click away, εξανέμισε τις πενιχρές ελπίδες για ανάκτηση μέρους του εκπτωτικού τζίρου από τις επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης.

«Η μετάλλαξη του κορονοϊού σε συνδυασμό με το τρίτο κύμα της πανδημίας, αναπόφευκτα θα δημιουργήσει αντίστοιχη μετάλλαξη στη δομή και τη μορφή των λιανικών πωλήσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τον Ιανουάριο στην ΕΕ-27, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε στις 91,5 μονάδες, το καταναλωτικό κλίμα βούλιαξε στις -15,5 μονάδες και του λιανικού εμπορίου στις -18,9 μονάδες. Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σίγουρα μας στεναχωρούν, αλλά ταυτίζονται με τα μέτρα που εφαρμόζονται στις επιβαρυμένες περιοχές και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το “μοναδικό εμβόλιο” για την ανάσχεση της πανδημίας συνεχίζει να είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων και όχι η πρόσθεση νέων. Τα “επιχειρηματικά νοικοκυριά” ήδη βρίσκονται στη δίνη ενός “σπιράλ” από τις “επιλογές ακορντεόν”. Η μερική λειτουργία του λιανεμπορίου, με τη μέθοδο click away, μόνο στις κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, δεν θα συνεισφέρει στη θεαματική μείωση του ιικού φορτίου, γιατί δεν ευθύνεται για την αύξηση του. Ωστόσο είναι ώρα να προτάξουμε δραστικά την ατομική ευθύνη, καθώς τα περιθώρια λειτουργίας έχουν στενέψει επικίνδυνα για μια πλειάδα επιχειρήσεων. Επιλογή, που σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος απεύχεται, όπως βεβαίως απεύχεται και ο πολιτικός κόσμος γιατί το φάσμα της διψήφιας ύφεσης στην οικονομία και της ανεργίας για εκατοντάδες εργοδότες και εργαζόμενους είναι περισσότερο από ορατό.

Σίγουρα η διαφύλαξη της υγείας του κοινού πρέπει να είναι το πρόταγμα, αλλά η οικονομία δέχεται πλέον τις τελευταίες σταγόνες ενός “ορού” επιβίωσης της. Θα έλεγα, πως αυτή τη φορά, ακόμα και η επιστήμη “σήκωσε τα χέρια” μπροστά στους πολλούς αγνώστους της δύσκολης εξίσωσης μεταξύ πανδημίας και οικονομίας. Έχοντας όμως διαχειριστεί σωστά και αντέξει με θυσίες τα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο τελευταίο “τρίτο κύμα” να μας “πνίξει” οικονομικά».

Απαγόρευση κυκλοφορίας και νέα σκληρά μέτρα

Στις κόκκινες περιοχές εντάσσεται από αύριο η περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται από αύριο 6 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα παρακάτω μέτρα:

  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική