ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Η Αττική στη δίνη του 3ου κύματος - Κίνδυνος για «ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αθήνας

Κορονοϊός: Η Αττική στη δίνη του 3ου κύματος - Κίνδυνος για «ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αθήνας

Η μεγάλη κινητικότητα του Σαββατοκύριακου καθώς και η συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική τρομάζει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους

Μεγάλος προβληματισμός για την αυξητική τάση του ιικού φορτίου στην Αττική, κυριαρχεί στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι αναμένουν το επόμενο κρίσιμο 10ημερο για το πώς θα εξελιχθεί, με τα υφιστάμενα μέτρα, η πανδημία του κορονοϊού. Στις τάξεις των επιστημόνων κυριαρχεί ανησυχία για τις μεταλλάξεις, οι οποίες καθιστούν τον ιό πολύ πιο μεταδοτικό και οι οποίες φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην «έκρηξη» των κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίνεται ότι αυξάνεται καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια, γεγονός που αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης και πως η «κορύφωση» του 3ου κύματος με τις υφιστάμενες συνθήκες, δεν είναι μακριά.

Η Αττική είναι η περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος προειδοποίησε ακόμα και με πάνω από 1.000 κρούσματα μόνο στην Αττική τις επόμενες δέκα ημέρες.

«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου.Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», ανέφερε και συνέχισε:

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη».

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε, μιλώντας στο MEGA.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ήδη στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής ο αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών μειώνεται καθημερινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΟΔΗΝ, από τις 205 διαθέσιμες κλίνες ήδη οι 161 είναι κατειλημμένες. Στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ οι 65/84.

Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ έχει απομείνει μόνο μια ελεύθερη θέση. Το Σισμανόγλειο είναι γεμάτο ενώ χωρίς καμία θέση στην ΜΕΘ βρίσκεται και το νοσοκομείο Γεννηματάς. Μόνο 3 κρεβάτια ελεύθερα έχουν απομείνει στο Ασκληπιείο της Βούλας και 5 κρεβάτια στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο Θριάσιο. Στο Αττικό νοσοκομείο η κατάσταση είναι καλύτερη καθώς υπάρχουν ακομα 13 κλινες ελευθερες.

Σημειώνεται ότι η Αττική αναδείχθηκε τη Δευτέρα (8/2), πρώτη σε κρούσματα με 638 νέα, εκ των οποίων τα μόνο τα 80 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικά τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική

  • Ανατολική Αττική 44
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 38
  • Δυτική Αττική 3
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 57
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 80
  • Νήσοι 2
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 50
  • Πειραιάς 47

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μπλακ άουτ - Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Δεν λειτούργησαν οι ασφάλειες – Ανησυχία για νέα διακοπή