ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις μετά το lockdown στην Αττική

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις μετά το lockdown στην Αττική
INTIME

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απαγόρευση κυκλοφορίας, τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τις αλλαγές στη βεβαίωση μετακίνησης.

Σε μια διαφορετική καθημερινότητα θα πρέπει να συνηθίσουν από σήμερα και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι κάτοικοι της Αττικής μετά το lockdown που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, Πέμπτη, στις 6 το πρωί.

Ειδικά για τις μετακινήσεις και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το πρωί σήμερα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές 21:00-5:00 και τα Σαββατοκύριακα 18:00-5:00.
  • Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.
  • Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που όλοι γνωρίζουμε.
  • Για τις μετακινήσεις εκτός νομού, επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας, για εφάπαξ μετακίνηση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  • Για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, ενώ επιτρέπεται και η μετακίνηση για αγροτική συγκομιδή, με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων.
  • Για τις μετακινήσεις με ΙΧ και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.
  • Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες).

Όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας τα μέτρα για το lockdown «όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, θέλω να τονίσω ότι αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά ΔΕΝ απαγορεύονται. Πρώτον διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και δεύτερον διότι αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής».

Τι αλλάζει στις βεβαιώσεις μετακίνησης

Αλλαγές θα υπάρξουν ωστόσο από τη Δευτέρα στις βεβαιώσεις μετακίνησης ως εξής:

1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)

2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επισης:

Lockdown: «Κατέβασε ρολά» η Αττική - Αναλυτικός οδηγός με όσα αλλάζουν από σήμερα για τους πολίτες