ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Διασωληνωμένοι και κακοκαιρία ανησυχούν τους ειδικούς - Τι εξετάζεται για την Αττική

Κορονοϊός: Διασωληνωμένοι και κακοκαιρία ανησυχούν τους ειδικούς - Τι εξετάζεται για την Αττική
InTime

Σε σταθερά τετραψήφιο αριθμό παραμένουν τα κρούσματα κορωνοιού, στη χώρα μας, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Ειδικότερα χθες τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν 1.222, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 171.466 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26.

Για μια ακόμη ημέρα τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική. Για την ακρίβεια, σε αυτή καταγράφονται 583 κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο από τα συνολικά 1.222 στη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 138 ενώ στην Αχαΐα οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 65. Στο κέντρο της Αθήνας ανιχνεύτηκαν 178 κρούσματα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών αξιολογούνται από τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο για την εξέλιξη της πανδημίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αποτελέσματα από το lockdown στην Αττική θα αρχίσουν να φαίνονται από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο προβληματίζει η αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής. Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, στην Αττική η πληρότητα αγγίζει το 83% με τα διαθέσιμα κρεβάτια να μην ξεπερνούν τα 30 στα 6 μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς του λεκανοπεδίου.

Παράλληλα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων λόγω της κακοκαιρίας και της πιθανότητας να υπάρξουν συγκεντρώσεις στα σπίτια. Γι’ αυτό το λόγο τονίζουν πως θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι πολίτες να αποφύγουν επισκέψεις στα σπίτια.

Οι λοιμωξιολόγοι πάντως παρακολουθούν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση είναι πιθανή η αυστηροποίηση των μέτρων.

Οι σχεδιασμοί που αφορούν καταρχήν στην αναστολή λειτουργίας περισσότερων κλάδων της οικονομίας, δηλαδή να ενταχθούν στις κλειστές επιχειρήσεις περισσότεροι Κωδικοί Δραστηριότητας. Το δεύτερο βήμα θα είναι να απαγορευθεί η κυκλοφορία στην Αττική από τις 6 το απόγευμα και τις καθημερινές και το τρίτο η απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.