ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μήδεια - Ωρωπός: Χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές

Κακοκαιρία Μήδεια - Ωρωπός: Χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές
INTIME NEWS

Κακοκαιρία Μήδεια - Ωρωπός: Χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές

Oι υπηρεσίες του Δήμου Ωρωπού κάνουν συνεχώς τον απολογισμό των προβλημάτων και των ζημιών που έχει προκαλέσει το βαρομετρικό χαμηλό «Μήδεια».

Ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης ενημερώνει διαρκώς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Αττικής και τον ΔΕΔΔΗΕ για τα προβλήματα ρευματοδότησης στις περισσότερες περιοχές του Δήμου και τα οποία έχουν προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα και στην υδροδότηση.

Το 80% του Δήμου έχει μείνει χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα.

Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν ούτε νερό αφού δεν λειτουργούν οι γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.

«Άμεσα μέτρα προστασίας των κατοίκων»

«Το τελευταίο διήμερο στους δήμους Διονύσου και Ωρωπού, χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος του χιονιά, μένοντας χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό για μέρες, ανάμεσά τους ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Κάτοικοι με προβλήματα υγείας, όπως νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και που έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, έμειναν αποκλεισμένοι από το χιόνι, ενώ όταν απευθύνονταν στις υπηρεσίες των δήμων, δεν δινόταν καμία λύση παρά μόνο η απάντηση της αδυναμίας απεγκλωβισμού τους.

Οι δρόμοι παρέμειναν για ώρες κλειστοί με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Εθνικής Οδού, ενώ ακόμα πολλοί δρόμοι στις κοινότητες των 2 δήμων, παραμένουν απροσπέλαστοι.

Στην Μαλακάσα, για ακόμη μια φορά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και παιδιά, παρέμειναν επί ώρες σε συνθήκες συγχρωτισμού, εκτεθειμένοι στο χιόνι και το ψύχος, σε σκηνές και κοντέινερς, χωρίς θέρμανση, ρεύμα, νερό και τροφοδοσία», δήλωσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

Όπως τονίζει στη συνέχεια, «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η χιονόπτωση που σημειώθηκε και η οποία μάλιστα είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες δεν μπορεί να βαφτίζεται "ακραίο" καιρικό φαινόμενο, για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, η παράδοση κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες κλπ, για τα οποία ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες, αλλά και οι διοικήσεις περιφέρειας και δήμων».

«Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση. Να παρθούν μέτρα, ώστε να μην δημιουργηθούν νέες διακοπές ρεύματος και νερού.

Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση προς τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και η ασφαλής διακομιδή ασθενών. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η μετακίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Να καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο σε όλες τις κοινότητες των 2 δήμων, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας κάτοικος. Και για όσους κατοίκους παραμένουν αποκλεισμένοι να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία τους.

Να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές ή σε κοντέινερ χωρίς θέρμανση σε ξενοδοχεία ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, που εξασφαλίζουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον COVID. Να εξασφαλιστεί η θέρμανση και η τροφοδοσία σε όλους τους υπάρχοντες οικίσκους των δομών», κατέληξε στη δήλωσή του ο Γ. Γκιόκας.

Χωρίς νερό ο Κάλαμος

Την ίδια ώρα, προβλήματα με την υδροδότηση αντιμετωπίζει και η περιοχή του Καλάμου.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Κιούσης μιλώντας στο Mega άμεσα έγιναν προσπάθειες να παραμείνει ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο, τονίζοντας ότι δεν είχαν την υποστήριξη που περίμεναν από την Περιφέρεια.

Παράλληλα, ο κ. Κιούσης υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το νερό στην περιοχή, καθώς έχουν μείνει χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό. «Τα περισσότερα σπίτια στον Κάλαμο και τους Αγίους Αποστόλους δεν έχουν ρεύμα 2-3 μέρες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Σάκης Αρναούτογλου: Αυτή είναι η τάση για τον υπόλοιπο Φεβρουάριο μετά την «Μήδεια»