ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Οι επόμενες μέρες κρίνουν την παράταση στην Αττική – Η ημερομηνία «ορόσημο» για το άνοιγμα

Lockdown: Οι επόμενες μέρες κρίνουν την παράταση στην Αττική – Η ημερομηνία «ορόσημο» για το άνοιγμα

Σε τρεις μέρες από σήμερα θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown στον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν την παράτασή του.

Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα, εκτίμησε πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε τρεις ημέρες από σήμερα.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα και η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, «βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ παραδέχτηκε ωστόσο πως «εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επίσης εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι ότι φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown στην Αττική, είπε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση, οπότε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία.

«Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα και η εμπειρία δείχνει πως ένα lockdown όπως αυτό που επιβλήθηκε στην Αττική θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και δεν θα χρειαστεί παράταση των περιοριστικών μέτρων», τόνισε.

Καπραβέλος: «Η ζωή μας θα αλλάξει από το Πάσχα»

Υπομονή μέχρι το Πάσχα συνέστησε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα περιοριστεί ο καταστροφικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως σε αυτή τη φάση το σύστημα υγείας δέχεται πίεση και έκανε έκκληση να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα δεδομένα σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά.

«Δεν είναι ίδια η κατάσταση. Δεν ανησυχούμε όσο θα ανησυχούσαμε τον Οκτώβριο. Δεν είναι τα πάντα ανοικτά, όπως τότε, τα πρωτόκολλα λειτουργούν. Επίσης, δεν είναι ανοικτά όλα τα σχολεία, ενώ η φυσική ανοσία σε εμάς στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετική από τα άλλα μέρη. Είμαστε σε επιφυλακή ώστε, αν χρειαστεί, να ληφθούν έγκαιρα μέτρα», είπε και πρόσθεσε:

«Να κάνουμε λίγη υπομονή. Είμαστε σε έξαρση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Έχει ακόμα δυο μήνες. Επίτευγμα για τη χώρα είναι να μην έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Πολύ σοβαρός αυτός ο στόχος. Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Αυτή η αλυσίδα της διασποράς δεν έχει να κάνει μόνο με κρούσματα και τη διάρκεια, αλλά με τις μεταλλάξεις. Ο ιός διασπειρόμενος μεταλλάσσεται και γίνεται πιο ανθεκτικός. Πολύ σημαντική η προσοχή ώστε να μην έχουμε ολέθριες επιπτώσεις του καταστροφικού ιού και της πανδημίας, ούτε και αύξηση μεταλλασσόμενων στελεχών».

Εκτίμησε τέλος ότι η πανδημία θα σβήσει προς τον Μάρτη – Απρίλιο και σε αυτό συμβάλλουν η επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά και η φυσική ανοσία που είναι αυξημένη.

Γεραπετρίτης: «Στόχος η άρση του lockdown την 1η Μαρτίου»

Τέλος ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Alpha είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση του απαγορευτικού την 1η Μαρτίου.

«Προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά», είπε και πρόσθεσε:

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι. Θα πρέπει για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε».

Όπως και να έχει πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα πάρει καμία απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Έρχεται νέος κωδικός μετακίνησης - Τι θα αφορά