ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την άρση ή όχι του lockdown

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την άρση ή όχι του lockdown

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Για την κρισιμότητα των επόμενων ημερών σε σχέση με την απόφαση της άρσης ή μη του lockdown μίλησε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

To lockdown στην Αττική λήγει θεωρητικά στις 28 Φλεβάρη, με τα επιδημιολογικά στοιχεία εμφανίζουν μια σταθεροποίηση. Η πρωτεύουσα καθημερινά συγκεντρώνει τις περισσότερες μολύνσεις κορονοϊού και η αγωνία τόσο των λοιμωξιολόγων όσο και των κυβερνητικών στελεχών είναι να μην χαθεί ο έλεγχος.

Για το ενδεχόμενο της άρσης του lockdown μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας, ωστόσο ότι είναι νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στη φάση που συζητάμε για την άρση του lockdown. Το καλό μέχρι στιγμής είναι ότι τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά αφού δεν έχουμε μεγάλη άνοδο. Υπάρχει μια σταθεροποίηση», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι «καλύτερη εικόνα θα έχουμε από τις επόμενες ημέρες».

«Όπως έχουμε δει και από προηγούμενα lockdown τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας αρχίζουν να αποτυπώνονται στους αριθμούς μετά το δεκαήμερο», πρόσθεσε.

Εκτίναξη μεταλλάξεων με 281 νέες

Στην σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ αναφέρει, ότι ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 454 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 07 Ιανουαρίου 2021 έως και 9 Φεβρουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας,Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Στο σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις κορονοϊού ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 281 στελέχη τα 269 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012) ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης
Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την
έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή
Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Απόλυτη και σχετική συχνότητα θετικών δειγμάτων για μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ανά τύπο στελέχους από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.