ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: «Καζάνι που βράζει» η Αττική - Ανησυχία για τις ΜΕΘ και τις μεταλλάξεις

Κρούσματα σήμερα: «Καζάνι που βράζει» η Αττική - Ανησυχία για τις ΜΕΘ και τις μεταλλάξεις
INTIME NEWS

Κρούσματα σήμερα: Προβληματισμός για την Αττική που από τη μία πλευρά παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, από την άλλη ωστόσο συγκεντρώνει περισσότερα από τα μισά ενεργά κρούσματα της Ελλάδας. 

Ολοένα και περισσότερες περιοχές μπαίνουν σε καθολικό lockdown δημιουργώντας έντονο προβληματισμό σε ειδικούς και κυβέρνηση για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δύο ακόμα περιοχές εντάχθηκαν σε καθεστώς lockdown. Πρόκειται για την ένταξη των δήμων Καλύμνου και Κορδελιού-Ευόσμου στη λίστα, μαζί με τις Αττική, Εύβοια, Μύκονο και Αχαΐα.

Το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να είναι «καζάνι» καθώς σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση καταγράφηκαν 230 νέα κρούσματα, ενώ το σύνολο της Δυτικής Αττικής και ο Πειραιάς έχουν μπει σε τροχιά ανησυχίας.

Και παρότι τα ενεργά κρούσματα εμφανίζουν τάση σταθεροποίησης, από το σύνολο των 10.500 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, τα 5.500 εντοπίζονται στην Αττική.

Για τη Θεσσαλονίκη, τα νέα είναι καλά καθώς υπάρχει σταθεροποίηση, ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι σε καμία περίπτωση καθησυχαστικοί καθώς επικρατούν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, ενώ «καμπανάκι» σημαίνουν για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στον Εύοσμο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, αυτό που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, η διασπορά είναι ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος από την εργασία στο σπίτι. Γι' αυτό και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι επειδή συναντούμε τους ίδιους συναδέλφους μας καθημερινά αυτοί δεν συναντούν άλλους ανθρώπους» επισήμανε η καθηγήτρια κατά τη χθεσινή ενημέρωση η οποία για μια ακόμη φορά μίλησε για τη μεγάλη σημασία της μάσκας στον περιορισμό του ιού. «Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό της καλής χρήσης της μάσκας, τόσο καλύτερος και ο έλεγχος των νέων μολύνσεων» σημείωσε.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την αυξανόμενη πίεση στις ΜΕΘ

Σύσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της Αττικής, συγκάλεσε το πρωί του Σαββάτου στο Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνάντηση έγινε εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των ΜΕΘ στην Αττική και συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της Αττικής.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας συμφώνησαν με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και κατέστησαν σαφή τη βούλησή τους να συμβάλλουν στην υλοποίησή του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Πότε ανοίγουν σχολεία και καταστήματα – Οι πιθανές ημερομηνίες για καφέ, μπαρ, εστιατόρια