ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Λιγνάδη: H ώρα της απολογίας -Κρίνεται η ένσταση ακυρότητας -Οι μηνύσεις και το ημερολόγιο

Υπόθεση Λιγνάδη: H ώρα της απολογίας -Κρίνεται η ένσταση ακυρότητας -Οι μηνύσεις και το ημερολόγιο

Η ώρα των εξηγήσεων έφτασε για τον Δημήτρη Λιγνάδη, που θα βρεθεί το μεσημέρι ενώπιον της 19ης ανακρίτριας για να απολογηθεί για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή.

Με «όπλο» του ένα ημερολόγιο και τα όσα κατέγραφε σε αυτό φαίνεται πως θα επιχειρήσει να αντικρούσει όσα του καταμαρτυρούν μηνυτές και μάρτυρες, με στόχο να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα να παραμείνει εκτός φυλακής. Ο πρώην καλλιτεχνικός του Εθνικού Θεάτρου θα προτάξει στην ανακρίτρια ένα ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε την καθημερινότητα, τις κινήσεις και τις συναναστροφές του.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, ο σκηνοθέτης βρισκόταν σε διαφορετικά μέρη από εκείνα που τον τοποθετούν τα φερόμενα θύματά του. «Έχει προσωπικό ημερολόγιο χειρόγραφο. Για την μια περίπτωση που λέει ότι βρισκόντουσαν τον Αύγουστο στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, στο ημερολόγιο αναφέρει από τις 2-10 Αυγούστου ήταν στην Αίγυπτο, από τις 10-19 στην Επίδαυρο, από τις 19-26 στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Κόρινθο» είπε ο κ. Κούγιας.

Αναφερόμενος δε, στην δεύτερη περίπτωση, αυτή του Αυγούστου του 2015, υποστήριξε ότι σύμφωνα με το ημερολόγιό του βρισκόταν ολόκληρο τον Αύγουστο στην Ιθάκη μαζί με την πρώην υπουργό Πολιτισμού Ελένη Κούρκουλα, τον ιδιοκτήτη του Action 24 Διονύσης Παναγιωτάκη και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, τους οποίους θα προτάξει και ως μάρτυρες αύριο πριν την απολογία του.

Η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης είναι αυτή της πλήρους άρνησης των περιστατικών, αλλά και της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των μαρτύρων, αλλά και της «δεμένης» δικογραφίας. Ήδη, ο κ. Κούγιας έχει δώσει το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει, χαρακτηρίζοντας τη δικογραφία «χοντροκομμένη κατασκευή». Επιπλέον, ήδη από την κατατεθείσα ένσταση ακυρότητας κάνει λόγο για απουσία φωτογραφιών, ιατροδικαστικών εκθέσεων, μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσω κάποιου social media, εκ των οποίων θα ήταν δυνατή η επιβεβαίωση των καταγγελλόμενων.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

Πριν την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη απαιτείται η έκδοση βουλεύματος που θα κρίνει την ένσταση ακυρότητας της προδικασίας. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή, ο σκηνοθέτης θα αφεθεί ελεύθερος και θα κληθεί από τις Αρχές με άλλη διαδικασία. Αν δεν γίνει δεκτή η ένστασή του, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει προαναγγείλει την πρόταση μαρτύρων που θα επιβεβαιώσουν τα όσα γράφονται στο ημερολόγιό του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αύριο θα πρέπει να βρίσκονται μαζί του και τα τρία γνωστά πρόσωπα που επικαλέσθηκε για το ταξίδι του στην Ιθάκη. Η συνήθης πρακτική θέλει οι μάρτυρες να προτείνονται από τον κατηγορούμενο και να εξετάζονται -εφόσον γίνει δεκτό από την ανακρίτρια- πριν την έναρξη της απολογίας του κατηγορουμένου. Η σημερινή ημέρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Αλέξης Κούγιας προανήγγειλε και την κατάθεση μηνύσεων για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος των δύο προσώπων που τον κατηγορούν.

Τρεις καταγγελίες στο ΣΕΗ μπαίνουν στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα

Τρεις καταγγελίες από τους φακέλους που κατέθεσε ο Πασχάλης Τσαρούχας φαίνεται πως «κέντρισαν» ήδη το ενδιαφέρον της Εισαγγελίας της Αθήνας.

Νωρίς χθες το πρωί, ο πρόεδρος του πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα Κώστα Σπυροπουλου που χειρίζεται την σχετική έρευνα και κατέθεσε διψήφιο αριθμό φακέλων με καταγγελίες. Οι καταγγελίες αφορούν στην πλειοψηφία τους το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας με τις περισσότερες από αυτές να είναι παραγεγραμμένες. Ωστόσο, τρεις από αυτές φαίνεται πως περιγράφουν κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα και αφορούν σε βιασμό ή απόπειρα βιασμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτές θα επικεντρωθεί η μελέτη του εισαγγελέα, προκειμένου να διαπιστώσει αρχικά αν έχουν παραγραφεί και στην συνέχεια να κρίνει αν πρέπει να ανοίξει έρευνα για κάποια από αυτές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες δεν αφορούν στον ίδιο πρόσωπο, αλλά σε διαφορετικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.