ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Κλείδωσε» η παράταση στην Αττική – Κρίσιμη συνεδρίαση με Τσιόδρα - «Ασφυξία» στις ΜΕΘ

Lockdown: «Κλείδωσε» η παράταση στην Αττική – Κρίσιμη συνεδρίαση με Τσιόδρα - «Ασφυξία» στις ΜΕΘ

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown στην Αττική μετά και το σήμα του πρωθυπουργού από το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι ποιο σενάριο θα επικρατήσει, αν, δηλαδή, η παράταση του lockdown θα είναι μιας ή δύο εβδομάδας. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου και στην δεύτερη για παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Το κλίμα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από σήμερα οπότε και συνεδριάζουν λοιμωξιολόγοι παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η αιτία που οδήγησε σε «έκρηξη» κρουσμάτων μετά από δύο εβδομάδες αυστηρό lockdown στην Αττική την ώρα που, παράλληλα, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι ασφυκτική με μόνο 9 κρεβάτια ΜΕΘ να είναι ελεύθερα.

«Μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δε θα μας δείξει τίποτα. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δε νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θα πιέζονται ακόμα, κάποιος θα πει να ανοίξουμε. Πρέπει να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Δεν είναι γρήγορη και αποδοτική η κατάσταση με το lockdown» δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη το πρωί ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δείχνοντας προς την παράταση του lockdown. Σύμφωνα με τον ίδιο τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως ωστόσο τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη «αναστατώνουν» όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παρουσίασε την Τετάρτη το προγνωστικό του μοντέλο, δείχνουν ότι την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν στα 2.500, το οποίο θα είναι και «το πικ του κύματος, και θα αρχίσει να υποστρέφεται εν συνεχεία».

Σύμφωνα με το OPEN, τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 5.536, τη στιγμή που μόλις στις 2 Φεβρουαρίου τα ενεργά κρούσματα ήταν στα 3.174.

Αντίστοιχα μεγάλη είναι η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και στις άλλες μεγάλες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, τα ενεργά κρούσματα είναι 1.244 ενώ στις 2 Φεβρουαρίου ήταν 651 ενώ η Αχαΐα αυτή τη στιγμή έχει 639 ενεργά κρούσματα ενώ στις 2 Φεβρουαρίου μετρούσε 236.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν