ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Έντονος προβληματισμός για τις 1.000 μεταλλάξεις - Ποιες οι πιο επιβαρυμένες περιοχές

Κορονοϊός: Έντονος προβληματισμός για τις 1.000 μεταλλάξεις - Ποιες οι πιο επιβαρυμένες περιοχές

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων αλλά και στην αργή αποφόρτιση παίζουν οι δυο μεταλλάξεις του κορονοϊού που εντοπίζονται σε όλη την ελληνική επικράτεια 

Ανησυχία προκαλούν στους λοιμωξιολόγους τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί σε όλη την επικράτεια και τα οποία μάλιστα χθες Πέμπτη (25/2), έσπασαν το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων.

Οι δυο μεταλλάξεις του κορονοϊού που εντοπίζονται στην χώρα και προέρχονται από Βρετανία και Νότια Αφρική έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες δυο εβδομάδες ραγδαία εξάπλωση, ενώ φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο και στην «έκρηξη» των νέων κρουσμάτων, καθώς προσδίδουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στον ιό.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που «κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Οι τρεις μεγαλύτερες εστίες των μεταλλάξεων που αφορούν κυρίως την βρετανική, εντοπίζονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με 130, στην Θεσσαλονίκη με 171 και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών με 217 συνολικ,ά από τα 1.053 που έχουν καταγραφεί.

Από την πλευρά του ο κ Θωμαΐδης ανέφερε ότι παρατηρείται «20% μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, αλλά αυτή η μείωση είναι πολύ αργή».

Πρόσθεσε, δε, πως «το ιικό φορτίο του Νοεμβρίου ήταν μικρότερο απ' ό,τι τώρα και γι αυτό ευθύνεται ο καιρός και οι μεταλλάξεις». Σύμφωνα με τον ίδιο «τώρα έχουμε μεγάλη μετάδοση αλλά όχι τόσο μεγάλη νοσηρότητα».

Η πιο πρόσφατη ανάλυση σε 487 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 05 Ιανουαρίου 2021 έως και 18 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυτιλήνης, Καλύμνου και Εύβοιας.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 242 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 242 στελέχη τα 226 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), 12 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2) ενώ 1 στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη Lineage A.23.1/Uganda (Πίνακας 3). Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 990 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 27 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa
(Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα. Τα 12 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια όλα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το ένα θετικό με την παρουσία μετάλλαξης Lineage A.23.1/Uganda είναι εγχώριο και προέρχεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Πίνακας 3: Απόλυτη και σχετική συχνότητα θετικών δειγμάτων για μετάλλαξη του SARS-CoV-2 ανά τύπο στελέχους από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Πίνακας 4: Απόλυτη συχνότητα θετικών δειγμάτων για τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UKlineage(VariantVOC_202012) του SARS-CoV-2 ανά είδος κρούσματος (εγχώριο-εισαγόμενο) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.

Τα ανωτέρω δεδομένα έχουν προκύψει από την μέχρι τώρα επιδημιολογική διερεύνηση. Τα δείγματα για γονιδιωματική ανάλυση έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα εργαστηριακά κριτήρια και δεν προσφέρονται στην παρούσα φάση για εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη διασπορά των στελεχών στον πληθυσμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.