ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους: Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεπεράσουμε το φράγμα του 1.000.000 εμβολιασμών

Θεμιστοκλέους: Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεπεράσουμε το φράγμα του 1.000.000 εμβολιασμών

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΤο υπουργείο Υγείας, προέβη στην καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως σήμερα έγιναν ήδη πάνω από 30.000 εμβολιασμοί και ίσως στο τέλος της ημέρας να έχουμε ξεπεράσει και τους 34.000, κάτι που αν συμβεί θα αποτελεί και ημερήσιο ρεκόρ.

Συνολικά, είπε, από τον Δεκέμβριο έχουν γίνει πάνω 915.000 εμβολιασμοί, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεπεράσουμε το φράγμα του 1.000.000 εμβολιασμών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένουμε έγκριση εντός του Μαρτιου και αν όλα πάνε καλά, η πρώτη παράδοση θα γίνει εντός του Απριλίου.

Αναφερόμενος στα στάδια της επιχείρησης "Ελευθερία", αλλά και στην φαρμοκοεπαγρύπνηση, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες και ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν τα εμβόλια. Συγκεκριμένα μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης. Μίλησε επίσης και για την διαφάνεια στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι όλες οι περιπτώσεις παραβάσεων εξετάζονται.

Κλείνοντας, τόνισε πως αναλόγως του πώς θα πάνε οι παραδόσεις από τις υπόλοιπες εταιρείες, θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για το πότε θα «ανοίξει» η πλατφόρμα για τα ραντεβού του γενικού πληθυσμού.

Θεοδωρίδου: Η τήρηση των μέτρων προστασίας ισχύει για εμβολιασμένους και μη

Στα εμβόλια αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Πριν από δύο μήνες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) τα οποία είναι αποτελεσματικά και για την βρετανική μετάλλαξη.

Αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο, είπε. Καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια.

Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Τέλος, επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.176 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 30 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 406 οι διασωληνωμένοι