ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός - Το Newsbomb.gr στον Τύρναβο: Νύχτα αγωνίας – Σε σκηνές θα κοιμηθούν εκατοντάδες κάτοικοι

Σεισμός - Το Newsbomb.gr στον Τύρναβο: Νύχτα αγωνίας – Σε σκηνές θα κοιμηθούν εκατοντάδες κάτοικοι

Σεισμός: Νύχτα αγωνίας για εκατοντάδες κατοίκους στο Δαμάσι Τυρνάβου, το οποίο επλήγη από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τετάρτης- Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο χωριό και σας μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί

Αποστολή στον Τύρναβο: Κώστας Πλιάκος

Τα 6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 12:16 ταρακούνησαν τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και τους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους.

Νύχτα αγωνίας - Σε σκηνές οι κάτοικοι

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και άλλα κτήρια στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι, μετά τον τον σεισμό των 6 Ρίχτερ. Μάλιστα, από το Μεσοχώρι απεγκλωβίστηκαν από τα χαλάσματα έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας με αναπηρία.

Το Newsbomb.gr και ο δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος βρέθηκαν στο Δαμάσι, όπου με τη συνδρομή του στρατού στήνονται σκηνές στο γήπεδο του χωριού προκειμένου να διανυκτερεύσουν οι σεισμόπληκτοι.

Μάλιστα, νωρίς το απόγευμα έγινε και διανομή φαγητού στον κόσμο που επλήγη από το σεισμό.

«Είναι πραγματικά μια δύσκολη κατάσταση, αλλά πήραμε συνολικά την απόφαση οι κάτοικοι να μην πάνε απόψε στα σπίτια τους λόγω πιθανών μετασεισμών» λέει στο Newsbomb.gr o δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας.

«Έχουμε φθορές σε αρκετά σπίτια, κυρίως παλαιάς κατασκευής περτρόχτιστα ή λιθόχτιστα. Δώσαμε την εναλλακτική στον κόσμο είτε να κοιμηθούν σε σκηνές, είτε να μετακινηθούν σε συγγενικά πρόσωπα και στείλαμε και αρκετούς σε ξενοδοχεία. Ήδη έχουμε ναυλώσει λεωφορεία -έχουν φύγει τέσσερα για να πάει ο κόσμος να κοιμηθεί με ασφάλεια απόψε το βράδυ- γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αν υπάρχει κυκλοφορία στο χωριό μέσα με κάποιον μετασεισμό να πέσει κάποιος τοίχος και ναθρηνήσουμε θύματα», προσθέτει.

Σημειώνεται, ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

Δείτε φωτογραφίες από το Δαμάσι στη gallery του Newsbomb.gr:

Δείτε όσα μεταδίδει ο δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος:

Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπλέον, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού ογδόντα (80) κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος - η 1η, η 2η, η 7η και η 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εντοπισμό από αέρος ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων

Οι σεισμοί μπορεί να διαρκέσουν και μία εβδομάδα

Το μεσημέρι ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Κώστας Παπαζάχος τόνισε στο Newsbomb.gr ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι μπορεί να διαρκέσουν και μία εβδομάδα.

«Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να οπλιστούν με υπομονή», είπε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν – Μέχρι πότε θα ισχύουν