ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός:«Βόμβα» για αύξηση κρουσμάτων από τον καθηγητή Θωμαΐδη μετά την «έκρηξη» του ιικού φορτίου

Κορονοϊός:«Βόμβα» για αύξηση κρουσμάτων από τον καθηγητή Θωμαΐδη μετά την «έκρηξη» του ιικού φορτίου

Για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης μετά και την «έκρηξη» στο ιικό φορτίο του κορονοϊού σε αρκετές περιοχές.

«Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερμηνεύοντας, δε, τις καταγραφές από το ιικό φορτίο ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι «η διασπορά ξεκινά από τις νεότερες ηλικίες. Κι αυτό συμβαίνει από τους ασυμπτωματικούς που συνήθως είναι νεαρότερης ηλικίας».

«Την επόμενη Τρίτη θα έχουμε νέα στοιχεία. Αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην αύξηση των κρουσμάτων σε συνάρτηση πάντα με τα τεστ» κατέληξε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος έκανε λόγο για το «πιο δύσκολο σημείο» σχολιάζοντας για την Αττική ότι «όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον ίδιο «προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε ήδη και έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κορονοϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι' αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων».

Ο κ. Δημόπουλος, μάλιστα, ονομάτισε τρεις παράγοντες για την σημερινή κατάσταση με την πανδημία στην Ελλάδα:

  • Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων.
  • Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη.
  • Τρίτον, οι μεταλλάξεις.

«Οι 3 παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID. (…) Το θέμα είναι η εφαρμογή των μέτρων στο μέγιστο δυνατό βαθμό για μερικές εβδομάδες. Το ΕΣΥ αναγκάζεται καθημερινά να ανοίγει νέες κλίνες COVID νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν είναι απλή υπόθεση αυτό, πέραν του κρεβατιού και του εξοπλισμού χρειάζεται ιατρικό προσωπικό και οι γιατροί είναι στα όρια τους» τόνισε ο κ. Δημόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε θετική την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ξημέρωσε...νέο lockdown: Τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για καταστήματα, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας