ΕΛΛΑΔΑ

Τι κρύβεται πίσω από τους 165 Γερμανούς «εθελοντές» εφοριακούς

Τι κρύβεται πίσω από τους 165 Γερμανούς «εθελοντές» εφοριακούς

Τι μπορεί να συνεπάγεται η εσπευσμένη κλήση του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση της κρίσιμης συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης;

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο κ. Παπαδήμος θα κληθεί από τον κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους άμεσους συνεργάτες του, να απαντήσει σε ορισμένες κρίσιμες ερωτήσεις αναφορικά με την εφαρμογή όλων όσων έχουν συμφωνηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών πιστωτών της (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Στις Βρυξέλλες, όπως και στο Βερολίνο, όπου χθες το βράδυ ψηφίστηκε από την Μπούντεσταγκ το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, ανησυχούν αναφορικά με το implementation και προσπαθούν να διασφαλίσουν από τον κ. Παπαδήμο όσο το δυνατόν περισσότερες και μεγαλύτερες εγγυήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποστολή των 165 Γερμανών εφοριακών, οι οποίοι υποτίθεται ότι έρχονται εθελοντικά στη χώρα μας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Στην πραγματικότητα, το να βρει κανείς εθελοντές Γερμανούς εφοριακούς, που ομιλούν την …ελληνική γλώσσα και θέλουν να αναλάβουν τόσο δύσκολη αποστολή, παραπέμπει σε «διπλό τζακ ποτ».

Αυτό το οποίο «υποπτεύονται» όλοι είναι πως αυτή τη φορά το Βερολίνο οργανώνει την επιτροπεία πιο «επαγγελματικά», προκειμένου να μην προκαλέσει την ελληνική κοινή γνώμη.

Άλλωστε, το πρόγραμμα της ελληνικής επιτροπείας έχει ήδη ξεκινήσει.

Γάλλοι ελεγκτές έχουν ήδη εγκατασταθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι αλλά και χωρίς να ενοχλούν και οι ίδιοι κανέναν.

Κάτι ανάλογο αναμένεται ότι θα γίνει και στο υπουργείο Οικονομικών αλλά κι όπου αλλού εγκατασταθούν.