ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία - Σχέδιο μεταφοράς ασθενών απο την Αθήνα στην επαρχία

Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία - Σχέδιο μεταφοράς ασθενών απο την Αθήνα στην επαρχία
Intime News

Ασφυξία στις ΜΕΘ της Αττικής – Αύξηση των εισαγωγών ασθενών με covid - Διακομιδές ασθενών από την Αθήνα στην επαρχία

Η επικράτηση των μεταλλάξεων προκαλεί συρροή κρουσμάτων, οι νοσηλείες νέων ανθρώπων έχουν αυξηθεί και το σύστημα υγείας παραμένει υπό ασφυκτική πίεση.

Στην Αττική που δέχεται τους μεγαλύτερους κραδασμούς από την πανδημία, πάνω από 1.600 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλινικές κορονοϊού και 466 είναι διασωληνωμένοι, με την πληρότητα στις ΜΕΘ covid να φτάνει πλέον πάνω από 95%.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Αναφορά στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που εμφανίζονται πλέον και στην Ελλάδα έκανε ο υπουργός Υγειάς Βασίλης Κικίλιας την Κυριακή (07/03) που αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.

Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ενώ τόνισε «γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε». Ο υπουργός Υγειάς επισήμανε επίσης ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».

Μεταφέρονται ασθενείς από Αθήνα στην επαρχία

Οι υγειονομικές Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά ασθενών (περιστατικά Covid) από την Αθήνα σε νοσοκομεία της επαρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr μεταφέρονται περίπου 30 ασθενείς από νοσοκομεία της Αθήνας στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, ενώ η ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και τις επόμενες μέρες και σε άλλα νοσοκομεία της επαρχίας.

«Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το Σύστημα Υγείας. Οι νοσηλείες αυξάνονται καθημερινά και στα νοσοκομεία δεν απομένει ούτε απλή κλίνη ούτε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», υπογράμμισε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Σημειώνεται πως το Σισμανόγλειο μετατράπηκε σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας για covid περιστατικά, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ-COVID στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο. Ακόμα, το ΝΙΜΤΣ μαζί με το Ερρίκος Ντυνάν, θα σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των non covid περιστατικών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο έλεγχος έχει χαθεί, καθώς στα παραπάνω νοσοκομεία, υπάρχουν ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι έχουν ανακατευτεί με ύποπτα κρούσματα, ακόμα και με ασθενείς με ασθενείς με άλλα νοσήματα. «Στα επείγοντα περιστατικά οι ασθενείς ύποπτα-κρούσματα, περιμένουν πάνω από 8 ώρες να εξυπηρετηθούν με πυρετό και βήχα».

Η διασπορά του κορονοϊού εντός των νοσοκομείων έχει επεκταθεί ακόμα και στις καρδιολογικές κλινικές, ενώ η έλλειψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι μεγάλη.

Παράλληλα όπως γνωστοποιείται αναφορικά με την πληρότητα των ΜΕΘ στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής:

  • Θριάσιο: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες. Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
  • Αττικό. 43 ασθενείς στις 43 κλίνες.
  • Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες - Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
  • Αγία Όλγα: 9 ασθενείς στις 9 κλίνες
  • Σισμανόγλειο: 14 Ασθενείς στις 14 κλίνες
  • Ερυθρός Σταυρός: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες
  • Γεννηματάς:16 ασθενείς στις 16 κλίνες
  • Νίμιτς: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες
  • Ιπποκράτειο: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες
  • Κενές ΜΕΘ υπάρχουν στον Ευαγγελισμό στο ΚΑΤ και στο Σωτηρία οι οποίες συνολικά φτάνουν τις 15.

«Καθαρά Δευτέρα θα φτάσουμε στην κορύφωση των διασωληνωμένων»

Και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για «έκρηξη» διασωληνωμένων που αναμένεται να φτάσουν τους 550 την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νανοτεχνολογίας ΑΠΘ Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα: «Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.

Επίσης, ανέφερε πως εάν δεν πέσουν οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν πρέπει να βγούμε για κανένα λόγο από το lockdown.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.