ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία – Πελώνη : Στόχος να ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια μέσα στον Μάρτιο

Σχολεία – Πελώνη : Στόχος να ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια μέσα στον Μάρτιο

Για τη σταδιακή άρση του lockdown πριν το τέλος Μαρτίου έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κάνοντας ειδική αναφορά στα σχολεία

Όπως είπε μέσα στον Μάρτιο θα ανοίξουν το λιανεμπόριο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια προσθέτοντας ότι οι σχολικές βαθμίδες αυτές έχουν μείνει κλειστές για μεγάλο διάστημα.

Όσον αφορά την εστίαση η κυρία Πελώνη παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα καταστήματα που διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο και τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με την κυρία Πελώνη ο σχεδιασμός αυτός θα προχωρήσει εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα κι έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί.

Μιλώντας γενικότερα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα η κυρία Πελώνη είπε ότι «παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».

«Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος εξηγώντας ότι «γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος».

Η κυρία Πελώνη έκανε ειδική αναφορά και στις μεταλλάξεις λέγοντας ότι «συνολικά έφτασαν στο 60% με 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη προσέγγισαν το 90%».

«Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Newsbomb.gr την Τετάρτη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των ειδικών, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη της πανδημίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται δεδομένη η παράταση του lockdown έως τις 22 Μαρτίου.

Αυτό εξάλλου προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αναφέροντας:

«Το βασικό σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργήσει σταδιακά με κανονικούς όρους η πραγματική οικονομία. Στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο αντίρροπες δυνάμεις, το σύστημα υγείας που δοκιμάζεται και την οικονομία που ασθμαίνει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται

Ροή Ειδήσεων