ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πώς έγινε η επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ;

Θεσσαλονίκη: Πώς έγινε η επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ;
thestival.gr

Η επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ άρχισε στις 6 το πρωί, μετά από 18 ημέρες κατάληψης της πρυτανείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, μπήκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας του ιδρύματος και ανακοίνωσαν στους καταληψίες ότι ο χώρος θα εκκενωθεί. Εκείνοι δεν προέβαλαν αντίσταση.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν δυο δακτύλιοι ασφαλείας περιμετρικά του χώρου που εξελισσόταν η επιχείρηση από αστυνομικούς των ΜΑΤ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας. Στη συνέχεια αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας σάρωσαν όλους τους ορόφους της Πρυτανείας για να εντοπίσουν κρυμμένα άτομα. Δεν βρέθηκε κανείς. Λίγο μετά τις 6:30 ξεκίνησε η μεταγωγή των προσαχθέντων στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Κάποια στιγμή οι προσαχθέντες προέβαλαν αντίσταση κατά την απομάκρυνσή τους και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την πλευρά της Αστυνομίας.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 20 προσαγωγές.

Οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο δημοσιογράφων στο εσωτερικό του ΑΠΘ, ενώ περιόρισαν συγκεκριμένο χώρο για αυτούς μπροστά από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες για εκκένωση της κατάληψης είχαν διακινηθεί αρκετές φορές τα τελευταία 24ωρα με την αστυνομία να διαψεύδει τότε τις φήμες αυτές.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με το thesstoday.gr οι φοιτητές αποφάσισαν την Τετάρτη μετά από πολύωρη συνέλευση να βάλουν τέλος μετά από 17 ημέρες στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ που τελείωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης οδήγησε τελικά στη λήψη κατά πλειοψηφία της απόφασης για τη λήξη της κατάληψης της Πρυτανείας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης για σήμερα πορείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές φαίνεται ότι αποφάσισαν μετά την πορεία που θα καταλήξει στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν στην έκδοση ανακοίνωσης και να σημάνουν και τυπικά τη λήξη της κατάληψης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έχει ανακοινωθεί προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Πρυτανεία του ΑΠΘ από φοιτητές και Ακαδημαϊκούς του ΑΠΘ, ενώ στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο φοιτητικό συλλαλητήριο στο άγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Θεόφιλος Βανδώρος - Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο