ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Ίσως και 3.000 κρούσματα την Τρίτη - Χρειαζόμαστε νέο μείγμα μέτρων

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Ίσως και 3.000 κρούσματα την Τρίτη - Χρειαζόμαστε νέο μείγμα μέτρων

Lockdown: Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Ηρακλειώτης καθηγητής πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Νίκος Τζανάκης. 

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και τη συμπεριφορά των πολιτών, ενώ τόνισε πως η κοινωνία χρειάζεται ένα νέο μείγμα μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού, αφού τα ήδη υπάρχοντα δεν αποδίδουν.

Έως και 3.000 κρούσματα μέχρι την Τετάρτη

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του κ. Τζανάκη, τις επόμενες ημέρες θα δούμε μία μικρή αύξηση στις νέες μολύνσεις κορονοϊού της τάξεως των 100 με 150 κρουσμάτων, δηλαδή γύρω στα 2.600 με 2.650 κρούσματα.

Ωστόσο, μέχρι την Τετάρτη οι νέες μολύνσεις ίσως ξεπεράσουν και πάλι τις 3.000, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όπου καταγράφηκαν περισσότερες 3.200 μολύνσεις, «υπάρχει πιθανότητα να δούμε την Τρίτη και την Τετάρτη ακόμα και 3.000 κρούσματα. Ωστόσο, γύρω στις 25 του μηνός θα αρχίσει η επιπέδωση, και δεν θα βλέπουμε απότομες αυξήσεις, δηλαδή από τα 1800 να φτάνουμε στα 2.500», σημειώνει στο Newsbomb.gr ο κ. Τζανάκης.

Τόνισε, όμως, πως μπορεί το μοντέλο να αλλάξει και κατά συνέπεια και οι αριθμοί, καθώς μεσολαβεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και το πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες.

«Χρειαζόμαστε άλλα μέτρα, δεν αποδίδουν αυτά»

«Ο κόσμος κουράστηκε από τα μέτρα, βρίσκει τρόπους και δεν τα τηρεί, είναι πια αναποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Τζανάκης στο Newsbomb.gr και υπογράμμισε πως «χρειάζεται νέο μείγμα μέτρων. Ο καιρός πια ανοίγει, ο ιός δεν μεταδίδεται έξω, ο κόσμος πρέπει να βγαίνει έξω να αθλείται ελεύθερα, να εκτονώνεται. Δεν προσθέτει τίποτα στην πανδημία αν κάποιος πάρει το αυτοκίνητό του και πάει για περίπατο σε άλλη γειτονιά. Δεν είναι καλύτερο να συνωστίζεται σε πάρκα της περιοχής του».

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο κ. Τζανάκης τόνισε στο Newsbomb.gr, πως «τα καταστήματα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή, αλλά πρέπει να ανοίξουν. Όχι με ραντεβού. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες να κάνουν τουλάχιστον ένα rapdid test την εβδομάδα».

Να ανοίξουν τα σχολεία και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός

Τα σχολεία έβαλαν ξανά «λουκέτο» σε όλη την Ελλάδα για δύο εβδομάδες προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς όπως τόνισε και ο καθηγητής Βατόπουλος η νέα μετάλλαξη μολύνει πιο εύκολα τα παιδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους στους μαθητές με βάσει ένα υβριδικό μοντέλο, «τα παιδιά μπορούν να γυμνάζονται στο σχολείο με αποστάσεις πάντα, να κάνουν και μερικά μαθήματα και παράλληλα να κάνουν και τηλεκατάρτιση στο σπίτι».

Την ίδια ώρα τονίζει πως πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού πάντα με την τήρηση των πρωτοκόλλων.

Τέλος, όπως αναφέρει η κοινωνία δεν μπορεί να είναι κλειστή, η κοινωνία πρέπει να ζει, έστω και περίπου κανονικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Survivor Spoiler 13/3: «Βόμβα» με αποχώρηση Καλλίδη - Παίρνει τη θέση του ο Τριαντάφυλλος;