ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Θέμα ωρών οι αποφάσεις για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, κομμωτήρια - Τι αλλάζει άμεσα

Lockdown: Θέμα ωρών οι αποφάσεις για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, κομμωτήρια - Τι αλλάζει άμεσα
INTIME

Σε εξέλιξη είναι από τις 10 το πρωί η συνεδρίαση των λοιμωξιλόγων για τις «βαλβίδες αποσυμπίεσης», όπως αποκαλούνται οι σχεδιαζομένες αλλαγές στo lockdown για μετακινήσεις, λιανεμπόριο και κομμωτήρια.

Την αγωνία της κυβέρνησης να βρει τη «χρυσή ισορροπία» αποτύπωσαν οι σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη η οποία είπε ότι «δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα, είναι η λάθος ορολογία. Βασικό ζητούμενο είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας».

«Άρα, μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή και η τήρηση των μέτρων», σημείωσε η κυρία Πελώνη.

Η ίδια «έδειξε», μάλιστα, και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 19:00 τα Σαββατοκύριακα λέγοντας ότι «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας και η μετάθεσή της κατά δύο ώρες τα Σαββατοκύριακα είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται και αν εγκριθούν θα εφαρμοστούν άμεσα από αύριο, Σάββατο.

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι ο παράγοντας «καιρός» θα βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας καθώς βοηθάει στο να μεταφερθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, υπάρχει η πληροφορία ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι και αυτό της επαναλειτουργίας αρχαιολογικών χώρων.

Σε κάθε περίπτωση τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων θα κάνει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοιό.

Τα βήματα, διαμηνύουν από την κυβέρνηση, θα είναι σταδιακά και προσεχτικά και θα λαμβάνεται υπόψιν η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Aπό αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται, επίσης, να υπάρξουν μικρές προσαρμογές στη χρήση του κωδικού 6 στο sms στο 13033, με το σκεπτικό ότι, εκτός από την κόπωση των πολιτών, η ημέρα μεγαλώνει και θα μπορεί περισσότερος κόσμος να παραμένει σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα καταργηθεί ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων για βόλτα με τα πόδια ή άθληση και θα επιτραπεί η χρήση του αυτοκινήτου για μετάβαση σε εξωτερικούς χώρους όπως βουνό, θάλασσα, πάρκα κλπ. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα άνοιγμα και των αρχαιολογικών χώρων.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρώτα θα ανεβάσουν ρολά με αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής στις 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κέντρα περιποίησης άκρων.

Για το λιανεμπόριο προκρίνεται το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με φυσική παρουσία και όχι με τη μέθοδο του click away ή click in shop.

Σημειώνεται ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκεφτούν στέλνοντας sms στο 13032. Το SMS στο 13032, ενδέχεται να έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Φυσικά θα υπάρξει όριο στα άτομα που θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ., ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – «Βόμβα» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: Έρχεται «τσουνάμι» - 9.000 κρούσματα μέχρι το Μάιο