ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Δύσκολη νύχτα στα νοσοκομεία της Αττικής - Ρεκόρ εισαγωγών, θέμα ωρών η επίταξη

Κορονοϊός: Δύσκολη νύχτα στα νοσοκομεία της Αττικής - Ρεκόρ εισαγωγών, θέμα ωρών η επίταξη
Intime News

Κορονοϊός: Η Αττική πέρασε μια πολύ δύσκολη νύχτα πέρασε το Σύστημα Υγείας στην Αττική καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 513.

Ο κορονοϊός «θερίζει» την Αττική με τις εφημερίες του Σαββάτου στα νοσοκομεία να δέχονται τρομακτική πίεση καθώς οι εισαγωγές έφτασαν τις 513 σε μόλις 24 ώρες!

Αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται πλέον 2.353 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, δηλαδή με απλά μαθηματικά περίπου οι μισοί από τους συνολικά νοσηλευόμενους σε όλη τη χώρα!

Οι ασθενείς στις απλές κλίνες του λεκανοπεδίου φτάνουν στους 1.989 ενώ άλλοι 373 είναι διασωληνωμενοι σε ΜΕΘ.

Σταθερά ήπια αυξητική τάση καταγράφεται στις εισαγωγές νέων ασθενών και στα άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Περί τους 861 ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και άλλοι 810 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο).

Τέλος, 131 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Αυστηρό μήνυμα Κικίλια: «Έχουμε δώσει όρκο στον Ιπποκράτη»

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» επίσκεψη, λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» στη μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τους ιατρικούς συλλόγους, έστειλε ξανά το δικό του μήνυμα στο σύνολο των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς, μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Και στο βάθος... επίταξη ιδιωτικών γιατρών!

Ο «πόλεμος» κατά της πανδημίας του κορονοϊού δημιούργησε ένα νέο μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών γιατρών, με τους τελευταίους να έχουν έρθει αντιμέτωποι με την επίταξη. Την ίδια ώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφυκτιά, λόγω της πίεσης που δέχεται καθημερινά, με τις εκατοντάδες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 και τους διασωληνωμένους οι οποίοι το Σάββατο ξεπέρασαν τους 672.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, το απόγευμα του Σαββάτου (20/3) πραγματοποιήθηκε συνάντηση «θρίλερ» ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με θέμα την ενίσχυση του ΕΣΥ με τους ιδιώτες γιατρούς.

Η συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού για επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, μόνο 50 γιατροί έχουν ανταποκριθεί από τους 200 που έθεσε ως στόχο η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες των ιδιωτών γιατρών δεν θα δίνονταν στα δημόσια νοσοκομεία άνευ όρων, με την κυβέρνηση να «δελεάζει» όσους τελικά αποφασίσουν να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του κορονοϊού με μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων ευρώ, η οποία θα ήταν αφορολόγητη, ενώ παράλληλα θα υπήρχε πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’. Το σχέδιο προβλέπει και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ στο μέλλον.

«Στην επιστράτευση απαντάμε με συστράτευση»

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση», ενώ προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους σημείωσε, «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό».

Ο κ. Πατούλης πρόσθεσε ότι «ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα που η χώρα μας δίνει τη μάχη ενάντια στην πανδημία και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας αγωνίζονται για τη ζωή τους, οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον φονικό ιό. Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ ανέφερε ότι «δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για συσπείρωση, ενάντια στον κοινό εχθρό. Ο απολογισμός και η απόδοση ευθυνών ανήκουν στην επόμενη ημέρα. Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ποια είναι η διαδικασία της επίταξης

Με τα υφιστάμενα δεδομένα θεωρείται πιθανή η απόφαση για επίταξη των ιδιωτών γιατρών, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως της Αττικής.

Πλέον κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άλλοι 150 γιατροί και μάλιστα άμεσα, αφού τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, τόσο λόγω των νέων εισαγωγών όσο και λόγω απουσίας υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορονοϊό.

Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επίταξης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επίταξης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιτάσσεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί αν κάποιος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιτάσσεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Τα «δώρα» των μνηστήρων στην Ελλάδα– Τι μας δίνουν για να πάρουν το πακέτο των 5 δισ. Ευρώ