ΕΛΛΑΔΑ

Γιορτάστηκε η μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας παρουσία, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Γιορτάστηκε η μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας παρουσία, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

H Oρθοδοξία τιμά σήμερα την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Η κυβέρνηση εξαίρεσε τη σημερινή ημέρα, όπως επίσης και την 25η Μαρτίου και τη Β’ Στάση των Χαιρετισμών από τους περιορισμούς που ισχύουν για τις εκκλησίες ορίζοντας ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.

Στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας τελέστηκε η καθιερωμένη Συνοδική Θεία Λειτουργία
Έξω από τον ναό βρέθηκε τιμητικό άγημα. Στις 9.30 το πρωί έφθασε στον ναό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την οποία υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου τιμάται σήμερα η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος και ο Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, καθώς και δύο ιερείς και διάκονοι. Τελετάρχης ήταν ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο μητροπολίτης Ιλίου κ Αθηναγόρας.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ανεγνώσθη τμήμα του «Συνοδικού της Ορθοδοξίας» κατά την παράδοση και την τάξη της Εκκλησίας, εις ανάμνησιν του γεγονότος της Αναστηλώσεως των ιερών εικόνων.

Στον ναό παρέστησαν o αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης , o Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος.

Μόλις αποχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το τιμητικό άγημα παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με ισχύ έως τις 6 το πρωί της 29ης Μαρτίου, ειδικά για την Κυριακή της Ορθοδοξίας (21 Μαρτίου 2021), την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου 2021) και την ημέρα των Β’ Χαιρετισμών (26 Μαρτίου 2021), στους Ιερούς Καθεδρικούς Ναούς της έδρας των Δήμων επιτρέπεται η παρουσία πιστών με την αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. και μέγιστο όριο τα 20 άτομα. Το μέτρο αυτό ισχύει σε όλες τις περιοχές ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση την οποία βρίσκονται.

Στο Παράρτημα ΙΙΙ της ΚΥΑ αναφέρεται πως στις ως άνω κατ’ εξαίρεση τρεις περιπτώσεις με μέριμνα των οικείων Ιερών Μητροπόλεως διασφαλίζεται η ενέργεια ιατρικού ελέγχου των συμμετεχόντων θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού.

Παραμένει σε ισχύ το μέτρο που απαγορεύει σε όλη την επικράτεια την διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής που πραγματοποιείται με πομπή εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Για τις υπόλοιπες ημέρες στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου επιτρέπεται η τέλεση ιερών ακολουθιών με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 9 άτομα, ενώ στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) η ιερές ακολουθίες θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών και μόνο από τον θρησκευτικό λειτουργό.

Πληροφορίες από www.orthodoxianewsagency

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 774 νέα κρούσματα στην Αττική - Σταθερά υψηλά Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αχαΐα