ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε θα κινούμαστε ελεύθερα

Lockdown - Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε θα κινούμαστε ελεύθερα
Intime News

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε θα ανοίξουν οι μετακινήσεις - Θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Ακόμα είμαστε στο Μάρτιο και βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ», ανέφερε η κυρία Πελώνη.

Το ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν προς τα χωριά τους το Πάσχα. Ωστόσο για να ληφθεί απόφαση για απελευθέρωση των μετακινήσεων θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες. Παράλληλα αναγκαίος όρος είναι να έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

Για την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού υπάρχουν έξι εξαιρέσεις:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1 Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στον «πάγο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση