ΕΛΛΑΔΑ

Επανάσταση του 1821: Οι οπλαρχηγοί σε lego

 Επανάσταση του 1821: Οι οπλαρχηγοί σε lego

Σε… lego «μεταμορφώθηκαν» οι πιο σημαντικές προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Lord Byron (Λόρδος Βύρων).

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου η Lego Classicists (ομάδα ανθρώπων που έχει δημιουργήσει ένα project, το οποίο συνδυάζει την pop art με την Ιστορία) καλλιτέχνησε τις φιγούρες των τριών του κινήματος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με το μήνυμα «η Ελλάδα περήφανη να ζήσει αιώνια και να συνεχίσει να μας φέρνει έμπνευση και πνεύμα. Ζήτω η Ελλάς! Χρόνια Πολλά!».

Η ανάρτηση της Lego Classicists στο facebook

Σύμφωνα με ανάρτηση της Lego Classicists στο facebook, «η Ελληνική Ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού. Φέτος σηματοδοτεί την 200ή επέτειο του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, που ξεκίνησε το 1821.

Από τα αρχαία χρόνια, η Ελλάδα δέχεται επίθεση, εισβολή ή κυβερνάται προσωρινά από ξένες δυνάμεις όπως Πέρσες, Ρωμαίοι, Βενετοί και Οθωμανοί λόγω της στρατηγικής της θέσης στη Μεσόγειο Θάλασσα και της γεωγραφικής της σύνδεσης με την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα».

Για να εορταστεί η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, σημειώνεται στην ανάρτηση, ο καθηγητής του British School at Athens, Τζον Μπένετ, ζήτησε να γίνουν πορτρέτα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και του Λόρδου Βύρωνα.

Μάλιστα, σε σημείωση του καλλιτέχνη, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «ήταν ίσως η πιο προκλητική φιγούρα που έχω κάνει μέχρι σήμερα, καθώς συχνά απεικονίζεται με τη στολή του φορέματος με ένα πολύ συγκεκριμένο looking περικεφαλαία, που απλά δεν υπάρχει σε κανένα από τα υπάρχοντα μέρη του LEGO Group (όπως δεν χρησιμοποιώ ποτέ 3 rd party ή 3 D printed parts)… Μίλησα λοιπόν με τον φίλο Constantinos Vasiliadis, από το Acropolis Museum-Μουσείο Aκρόπολης, που με ενημέρωσε ότι ο Κολοκοτρώνης απεικονίζεται μόνο στο κράνος μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και πριν από αυτό απεικονίζεται συχνότερα με σαρίκι ή μικρό καπέλο… Και έτσι, με τις συμβουλές του Κωνσταντίνου, σχεδίασα το πορτρέτο με αυτό στο μυαλό μου».

Στην ανάρτηση επισημαίνεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι «ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι ένας σύγχρονος Ελληνας ήρωας που οργάνωσε επαναστατικά συγκροτήματα, ειδικά στην Πελοπόννησο, σε εκπαιδευμένα και συντονισμένα πολεμικά στρατεύματα. Επειδή ήταν 50 όταν διορίστηκε αρχιστράτηγος, ήταν γνωστός ως “Ο Γέροντας της Μορέας (Πελοποννήσου)”».

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος «ήταν Eλληνας πολιτικός και διανοούμενος» που «εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Padua και ήταν άπταιστος σε 7 γλώσσες. Oταν ξέσπασε ο ελληνικός πόλεμος της Ανεξαρτησίας ζούσε στην Ιταλία με τους Βρετανούς συγγραφείς Percy και Mary Shelley και επέστρεψε αμέσως στην Ελλάδα, αγοράζοντας όπλα στην επιστροφή. Μετά τον πόλεμο, είχε διπλωματική και πολιτική καριέρα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του απεσταλμένου στο Μόναχο, στο Βερολίνο, στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο».

Οσο για τον Λόρδο Βύρωνα, «ήταν νέος και αναγνωρισμένος Βρετανός ποιητής και συνομήλικος, πρωταγωνιστική φυσιογνωμία στο λογοτεχνικό Ρομαντικό Κίνημα, που αγωνίστηκε για την Ελληνική Ανεξαρτησία και πέθανε στην Ελλάδα. Παρείχε σημαντική οικονομική υποστήριξη σε Ελληνες μαχητές ελευθερίας και βοήθησε πολλά άτομα εκεί»

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον «αέρα» του ΣΚΑΪ - Λουράντος: «Ντροπή σας, φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου»