ΕΛΛΑΔΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά διπλώματα οδήγησης - Εμπλεκόμενοι και δημόσιοι λειτουργοί

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά διπλώματα οδήγησης - Εμπλεκόμενοι και δημόσιοι λειτουργοί

Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2020 - Εφοδίαζαν υποψήφιους οδηγούς παράνομα με άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών

Συνολικά έξι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Κατερίνης, εφτά ιδιοκτήτες σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και διαμεσολαβητές, καθώς και ένας κοινοτάρχης, συνελήφθησαν από το Εσωτερικών Υποθέσεων για εμπλοκή σε κύκλωμα που «λαδωνόταν» για να δίνει διπλώματα οδήγησης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο υπάλληλοι της ίδιας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, ένας ειδικός φρουρός και 216 ιδιώτες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2020. Σκοπός τους ήταν να εφοδιάζουν υποψήφιους οδηγούς παράνομα με άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) παρεμβαίνοντας στα στάδια της έγκρισης φακέλου, του ορισμού των εξεταστών και της πραγματοποίησης των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, η εγκληματική ομάδα παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ορισμού των εξεταστών θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης εξασφάλιζε την επιτυχή έκβαση της εξέτασης των υποψηφίων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά τη θεωρητική εξέταση, οι εξεταστές - μέλη της εγκληματικής ομάδας, βοηθούσαν τους υποψηφίους να περαιώσουν επιτυχώς την εξέτασή τους είτε υποδεικνύοντας τις σωστές απαντήσεις, είτε επιτρέποντας να χρησιμοποιήσουν οι εξεταζόμενοι το βιβλίο ύλης, είτε γράφοντας οι ίδιοι (οι εξεταστές) τις απαντήσεις που χρήζουν ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της πρακτικής εξέτασης των υποψηφίων η παράκαμψη της διαδικασίας από του εξεταστές – μέλη της εγκληματικής ομάδας, πραγματοποιείτο είτε με εικονική (μη μετάβαση στον χώρο εξέτασης) είτε με πλημμελή (υποτυπώδης και για μικρό χρονικό διάστημα) περαίωση της εξέτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφιοι από άλλους νομούς, που δεν υπάγονταν στη δικαιοδοσία της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, προκειμένου να επωφεληθούν από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να προβούν στην έκδοση άδειας οδήγησης, μετέβαλαν τον τόπο κατοικίας τους χρησιμοποιώντας ψευδή δικαιολογητικά, ενώ επιπλέον η εγκληματική οργάνωση προέβαινε και στην έκδοση ψευδών ιατρικών γνωματεύσεων με τη συνδρομή ιατρών (παθολόγου-οφθαλμίατρου).

Από την έρευνα διαπιστώθηκαν σε τουλάχιστον 37 περιπτώσεις, η καταβολή αθέμιτων ωφελημάτων και σε τουλάχιστον 86 περιπτώσεις η ψευδής βεβαίωση περί της επάρκειας των οδηγικών ικανοτήτων των υποψηφίων οδηγών, είτε στην πρακτική, είτε στη θεωρητική εξέταση.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, συνελήφθησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και σε οικίες, γραφεία και οχήματα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 124.421 ευρώ, 67 χρυσές λίρες, 19 κινητά τηλέφωνα , 4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κυνηγετικό όπλο, κενές βεβαιώσεις μόνιμης διαμονής υπογεγραμμένες και θεωρημένες και βιβλιάρια τραπεζών, επιταγές, χειρόγραφες σημειώσεις και ατζέντες με καταγραφές ονομάτων και τηλεφωνικών αριθμών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση κ.λπ., καθώς και παράβαση καθήκοντος. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοφανής επίθεση σε σύζυγο αστυνομικού στους Αμπελόκηπους - Της έριξαν γροθιά