ΕΛΛΑΔΑ

Τυχερά παιχνίδια: Κατατέθηκε τροπολογία που ορίζει τι σημαίνει Δελτίο για το Φόρο Παίκτη

Τυχερά παιχνίδια: Κατατέθηκε τροπολογία που ορίζει τι σημαίνει Δελτίο για το Φόρο Παίκτη

Τυχερά παιχνίδια: Τροπολογία για τον ορισμό του όρου «δελτίο» και ακατάσχετο ποσοστού των εσόδων από τον φόρο που επιβάλλεται

Κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα για το Ελληνικό, στην οποία ορίζεται ότι τα έσοδα από τον φόρο που επιβάλλεται επί τυχερών παιγνίων είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, επιχειρείται η αποσαφήνιση του όρου «δελτίο» προκειμένου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τυχερών παιγνίων να προσαρμόσουν ορθά τα πληροφοριακά τους συστήματα. Τέλος, προβλέπεται ότι το ποσοστό των εσόδων από τους φόρους που εισπράττονται με βάση το παρόν και διατίθενται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού στις αθλητικές ομάδες, χαρακτηρίζονται εξαιρετικά για το έτος 2021 και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι προτεινόμενες διατάξεις

Άρθρο

Ορισμός του όρου «δελτίο» και ακατάσχετο ποσοστού των εσόδων από τον φόρο που επιβάλλεται επί των τυχερών παιγνίων - Τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2001

Στην παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2001 (Α' 266) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Τα κέρδη που ορίζονται στις περ. β', γ' και δ' της παρ. 1 του άρθρου 58, στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες, υποβάλλονται σε φόρο ανά δελτίο παιχνιδιού, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Κέρδη ανά δελτίο ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

0-100. 0,0%

100,01-200 2,5%

200,01-500 5,0%

> 500 7,5%

Ως δελτίο νοείται ένα ή περισσότερα στοιχήματα που υποβάλλονται από τον παίκτη στο ίδιο χρονικό σημείο. Ποσοστό των εσόδων από την ανωτέρω κατηγορία φόρων χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων, κατόπιν κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την ίδια απόφαση δύναται να καθορίζονται οι δικαιούχοι, ο τρόπος κατανομής της εν λόγω χρηματοδότησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παικτικές συνεδρίες, τα κέρδη που πληρώνονται ή πιστώνονται στον παίκτη κατά τη λήξη της παικτικής συνεδρίας υποβάλλονται σε φόρο ανά παικτική συνεδρία, μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού εκατό (100) ευρώ, με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κέρδη μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ και με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) για κέρδη από πεντακόσια ευρώ και ένα λεπτό (500,01) και πάνω. Ως παίγνια που διεξάγονται με παικτικές συνεδρίες νοούνται τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα, τα τυχερά παίγνια καζίνο, καθώς και το πόκερ με τις παραλλαγές του.

Ως παικτική συνεδρία νοείται το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ο παίκτης εισάγει την ατομική κάρτα παίκτη σε παιγνιομηχάνημα ή από τη στιγμή που συνδέεται με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα (ΚΠΣ) ενός παρόχου τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο (διαδικτυακάς πάροχος), εισάγοντας τα στοιχεία της ατομικής κάρτας παίκτη, μέχρι που, κατά περίπτωση ως ανωτέρω, είτε εξάγει την ατομική κάρτα παίκτη από το παιγνιομηχάνημα είτε αποσυνδέεται από το ΚΠΣ του διαδικτυακού παρόχου. Σε κάθε περίπτωση, έκαστη παικτική συνεδρία λήγει με την πάροδο εικοσιτεσσάρων (24) ωρών από τη στιγμή που ο παίκτης εισάγει την ατομική κάρτα παίκτη σε παιγνιομηχάνημα ή από τη στιγμή που συνδέεται με το ΚΠΣ διαδικτυακού παρόχου, εισάγοντας τα στοιχεία της ατομικής κάρτας παίκτη».

Κατ' εξαίρεση για το έτος 2021, το ποσοστό των εσόδων που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2001, είναι ανεκχώρητο, ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.