ΕΛΛΑΔΑ

LIVE - 25η Μαρτίου: Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τους υψηλούς προσκεκλημένους

LIVE - 25η Μαρτίου: Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τους υψηλούς προσκεκλημένους

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Λεπτό προς λεπτό οι εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος, συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και φυσικά είναι επίσημος προσκεκλημένος της Κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχτηκε στην Εθνική Πινακοθήκη τον Πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του, τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Μιχάηλ Μισούστιν και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ένα σύντομο καλωσόρισμα και ακολούθησε παρουσίαση για το νέο κτήριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Η λαμπερή δεξίωση στο Προεδρικό ΜέγαροInTime

Οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στην Πινακοθήκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821 στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος.

Λίγο πριν τις 20:30, οι υψηλοί προσκεκλημένοι παρακάθονται σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αναμένονται προσφώνηση και αντιφωνήσεις από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Λόγω της πανδημίας οι προσκλήσεις δεν ξεπερνούν τις 40, ενώ το μενού έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος ετοιμάζει μια γαστρονομική εμπειρία, αποκλειστικά με ελληνικά πιάτα για τους καλεσμένους.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Λάτρης της Ελλάδας

Λάτρης της Ελλάδας, ο πρίγκιπας διάδοχος του βρετανικού θρόνου με κάθε ευκαιρία εγκωμιάζει τις ομορφιές και την ιστορία της χώρας μας και την επισκέπτεται μόνος ή μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, στην οποία φαίνεται να έχει μεταδώσει την αγάπη του.

Πρόκειται για την τρίτη επίσημη επίσκεψη του ζεύγους στην Ελλάδα, ύστερα από την πρώτη τους κοινή άφιξη τον Νοέμβριο του 1998, μετά από πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Εκτός πρωτοκόλλου Κάρολος και Καμίλα δεν έχαναν ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα μας και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά με προτεραιότητα το αγαπημένο τους ορμητήριο, το σπίτι της οικογένειας τραπεζιτών Ρότσιλντ, στην Κέρκυρα.

Το ζεύγος αγαπάει επίσης ιδιαιτέρως την Κρήτη, ενώ έχει επίσης πραγματοποιήσει κρουαζιέρα στη Χαλκιδική και έχει κολυμπήσει στα παραδεισένια νερά της Αμμουλιανής.

Ο ίδιος ο Κάρολος έχει επισκεφθεί πολλές φορές μόνος την Ελλάδα κατά το παρελθόν για να καταλύσει στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, έχοντας δηλώσει επανειλημμένως ότι αποτελεί το αγαπημένο του σημείο για ηρεμία και περισυλλογή.

Τι θα δουνε, τι θα φάνε Κάρολος - Καμίλα στην Ελλάδα

Ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα θα απολαύσουν τις δημιουργίες του βραβευμένου Έλληνα σεφ Λευτέρη Λαζάρου, τρώγοντας για πρώτο πιάτο μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού αλλά και μια σούπα -αγαπημένο πιάτο του Καρόλου- με κακαβιά και πεσκανδρίτσα -σήμα κατατεθέν του γνωστού Έλληνα σεφ.

Πριν το προεδρικό δείπνο, θα θαυμάσουν μερικούς από τους πιο αντιπροσωπευτικούς πίνακες του Ελληνικού πολιτισμού στην Εθνική Πινακοθήκη που θα ανοίξει για να υποδεχτεί τους ξένους ηγέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν τις 18:30 σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη θα υποδεχθεί στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτός από τους υπόλοιπους υψηλούς προσκεκλημένους, το πριγκιπικό ζεύγος κηρύσσοντας την έναρξη των επίσημων εορτασμών για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Υπερθέαμα στο Σύνταγμα – Η μεγαλειώδης παρέλαση

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.

Εικόνες από την προετοιμασία στην Πλατεία Συντάγματος

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα έχουν εκ των προτέρων υποβληθεί σε διαγνωστικό test για τον κορονοϊό.

Εκφωνητές της παρέλασης θα είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Νίκος Αλιάγας και η Αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, Σοφία Κορμά.

Τα όσα θα δούμε την 25η Μαρτίου από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες είναι άκρως εντυπωσιακά και όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, σκοπός είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα που είναι περήφανη για την Ιστορία της, τους ήρωές της και τις Ένοπλες Δυνάμεις της που αποτελούν εγγυητή της ασφάλειας των Ελλήνων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα που θα μεταδοθεί θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από την Ακρόπολη και το Καλλιμάρμαρο, μέχρι τον Λυκαβηττό και το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, ο εορτασμός θα γίνει με την μεγαλοπρέπεια που απαιτεί η περίσταση, τιμώντας του ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε όλο τον Ελληνισμό.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και φυσικά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Ζάππειο και θα κρατήσει μία ώρα. Πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα, αλλά και έφιπποι θα διασχίσουν την Βασιλίσσης Όλγας και την Βασιλίσσης Αμαλίας. Οι έφιπποι θα σταματήσουν στα Προπύλαια ενώ τα άλλα τμήματα θα διασπαστούν στην Πανεπιστημίου και κάποιοι θα φθάσουν ακόμη και μέχρι τα Χαυτεία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου 2021

  • 08.00: Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.
  • 08.30: Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
  • 09.20: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.
  • 10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.
  • 11.30: Αναχώρηση του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.
  • 12.15: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • 14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • 15.30: Αναχώρηση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά η ΕΛ.ΑΣ. σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, λόγω της στρατιωτικής παρέλασης και των αφίξεων των επισήμων, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και στην Αττική Οδό λόγω της άφιξης των επισήμων που θα παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις του διημέρου.

Σύμφωνα με την Τροχαία της Αττικής Οδού η διακοπή κυκλοφορίας θα γίνεται λίγο πριν την άφιξη των επισήμων στο μήκος της διαδρομής από το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» μέχρι την έξοδο στην Κατεχάκη της περιφερειακής Υμηττού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14:00 έφτασε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαή Μισούστιν, στις 17:35 πραγματοποιήθηκε η άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της Δούκισσας της Κορνουάλης, Καμίλα, ενώ στις 19:05 έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροπλάνο με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα απαγορευτεί σταδιακά η στάση και στάθμευση, καθώς και η κυκλοφορία των οχημάτων, ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.03.2021

Σταδιακή απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 06:00 το πρωί μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων της Πέμπτης 25-03-2021, στις κατωτέρω οδούς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

  • Αχιλλέως, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Θερμοπυλών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λένορμαν, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Κολοκυνθούς, σε όλο το μήκος της.
  • Βούρβαχη, σε όλο το μήκος της.
  • Πετμεζά, σε όλο το μήκος της.
  • Καλλιρόης, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βουλιαγμένης και της οδού Πετμεζά, ρεύμα κυκλοφορίας από Λ. Βουλιαγμένης προς Φραντζή.
  • Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Μάρνης, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ανθ/γου Στ. Ρεγκούκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Βασ. Όλγας , σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Από 12:00 έως 19:30 της Πέμπτης 25.03.2021 στην ανώνυμη οδό που οδηγεί από τον περιφερειακό Λυκαβηττού στο Λόφο Λυκαβηττού.

ΠΕΜΠΤΗ 25.03.2021

Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 06:00 το πρωί μέχρι και το πέρας των εκδηλώσεων της στρατιωτικής παρέλασης, στις κατωτέρω λεωφόρους και οδούς και στις κάθετες αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της.
  • Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της.
  • Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της.
  • Πλ. Ομονοίας.
  • Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της Ιεράς Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της.
  • Πλ. Καραϊσκάκη.
  • 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της Λ. Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Ι. Μεταξά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πλ. Συντάγματος.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Διον. Αρεοπαγίτου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της.
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ερμού και Αδριανού.
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Ασωμάτων και της οδού Αιόλου.
  • Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πετμεζά, σε όλο το μήκος της.
  • Βούρβαχη, σε όλο το μήκος της.
  • Καλλιρόης, σε όλο το μήκος της.

Σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, από 06:00 το πρωί μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων στις παρακάτω οδούς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

  • Αχιλλέως, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λένορμαν, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Μάρνης, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Κολοκυνθούς, σε όλο το μήκος της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσό «ριφιφί» σε θυρίδες: Τι πρόδωσε τον Βασίλη Γκουρούση - Άφαντος ο «θησαυρός» των 4 εκατ. ευρώ